Oblačno
15°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Kontroverzný let na futbalový zápas: Opozícia kritizuje, ministerstvo hovorí o bežnej doprave
Zdielať na

Kontroverzný let na futbalový zápas: Opozícia kritizuje, ministerstvo hovorí o bežnej doprave

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Viacerí opoziční politici kritizujú koalíciu za let vládnym špeciálom na futbalový zápas slovenskej reprezentácie na európskom šampionáte v Nemecku. Podľa ministerstva vnútra sa návšteva zápasu uskutočnila na základe oficiálneho pozvania Slovenského futbalového zväzu i Únie európskych futbalových zväzov pre zástupcov vlády a parlamentu.

Rezort vyhlásil, že nešlo o voľnočasovú aktivitu ústavných činiteľov. "Na palube spolu s nimi leteli dvaja podpredsedovia Národnej rady SR, traja ministri, dvaja štátni tajomníci a asi 20 zástupcov z viacerých ministerstiev," priblížilo ministerstvoZároveň zdôraznilo, že takýto spôsob dopravy je bežný, a štátni predstavitelia v minulosti opakovane využívali služby Leteckého útvaru ministerstva na účasti na reprezentačných udalostiach, ako sú olympijské hry či majstrovstvá sveta, čo je zahrnuté aj v štátnom rozpočte.

Podľa opozície ide o "papalášizmus"

Opozičné hnutie KDH vyzvalo vládnych politikov, konkrétne Andreja Danka (SNS), Matúša Šutaja Eštoka, Erika Tomáša a Petra Žigu (všetci traja Hlas-SD), aby nevyužívali vládny špeciál ako súkromnú letku. KDH označilo použitie vládneho špeciálu na futbalový zápas za "papalášizmus najhrubšieho zrna" a žiada vládnych predstaviteľov, aby si priznali chybu a uhradili všetky náklady na let do Nemecka.

Poslanec Progresívneho Slovenska Dávid Dej žiada vysvetlenie, prečo ministri a podpredsedovia parlamentu leteli do Nemecka na futbal bez informovania o pracovnom programe. Verejné zdroje podľa neho musia byť využívané zodpovedne a na účely, na ktoré sú určené, a nie na súkromnú zábavu politikov. Ak sa potvrdí zneužitie postavenia a peňazí daňových poplatníkov, Dej vyzýva Eštoka, Danka, Žigu, Druckera a Tomáša na okamžité ospravedlnenie a úhradu všetkých nákladov.

Politici by mali peniaze vrátiť

Opozičná poslankyňa Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) zdôraznila, že mnohí Slováci cestovali na zápas do Nemecka za vlastné peniaze, a je preto neprijateľné, že vláda využíva letku na "papalášske zábavy". Dodala, že politici by mali peniaze okamžite vrátiť a let zaplatiť z vlastných peňazí.

Predseda poslaneckého klubu hnutia Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš tvrdí, že let stál daňových poplatníkov viac ako 30-tisíc eur, a vyzýva koaličných politikov, aby všetky náklady uhradili. Zároveň žiada, aby letka MV zverejnila zoznam ďalších pasažierov vládneho špeciálu, pričom na palube mal byť aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Minister športu išiel komerčným letom

Šipoš dodal, že ministra športu Keketiho poslali na šampionát verejnou dopravou. Rezort vnútra by mal podľa neho za tento let prevziať zodpovednosť, a preto klub osloví ostatných opozičných partnerov na zbieranie podpisov na odvolanie ministra vnútra.

Prečítajte si celé oficiálne stanovisko ministerstva vnútra

"Návšteva úvodného zápasu našej futbalovej reprezentácie na ME vo futbale v Nemecku sa uskutočnila na základe oficiálneho pozvania Slovenského futbalového zväzu a aj Únie európskych futbalových zväzov (UEFA) pre zástupcov vlády SR a NR SR, čo je bežné všade vo svete na podporu národného mužstva na takomto významnom športovom podujatí. V nijakom prípade to teda nebola voľnočasová aktivita ústavných činiteľov," píše sa v stanovisku.

"Vládnym špeciálom cestovali do Nemecka zástupcovia policajných zložiek, ktorí sa spolu s nemeckými bezpečnostnými orgánmi spolupodieľajú na bezpečnostných opatreniach v rámci futbalového šampionátu. Na palube spolu s nimi leteli dvaja podpredsedovia NR SR, traja ministri, dvaja štátni tajomníci a asi 20 zástupcov z viacerých ministerstiev. Súčasťou cesty boli aj stretnutia so zástupcami belgickej vlády, ako aj primátorom mesta Frankfurt nad Mohanom. Rozhodnutie letieť  hromadne do Frankfurtu vládnym špeciálom sa udialo po dôkladnom bezpečnostnom a ekonomickom posúdení a náklady na let vládneho špeciálu budú proporčne rozdelené medzi 5 rezortov," ozrejmuje rezort.

Podľa ministerstva s týmto druhom dopravy ráta aj štátny rozpočet: "Tento druh dopravy je v našich podmienkach úplne bežný. Aj v minulosti pravidelne štátni predstavitelia za každej vlády opakovane využívali služby Leteckého útvaru MV SR na účasť na reprezentačných udalostiach, ako sú olympijské hry, majstrovstvá sveta a podobne, s čím ráta aj štátny rozpočet. Účel včerajšieho letu bol teda absolútne neporovnateľný napríklad s pravidelnými papalášskymi letmi bývalého prezidenta Andreja Kisku, ktorý vládny špeciál využíval na týždennej báze na svoje súkromné cesty domov za rodinou do Popradu, pričom takto prelietal viac ako milión eur z peňazí daňových poplatníkov," dodáva ministerstvo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy