Jasno
21°
Bratislava
Oliver
7.7.2024
Bruselské rokovania bez výsledku: Lídri EÚ sa nedohodli
Zdielať na

Bruselské rokovania bez výsledku: Lídri EÚ sa nedohodli

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Bolo to zdĺhavé, no napokon na nočných rokovaniach v Bruseli dôležité rozhodnutie nepadlo. Ani po štyroch hodinách eurolídri nenašli zhodu na menách, ktoré by obsadili najvyššie posty Európskej únie. Slovenská pozícia by sa dala charakterizovať ako "niečo za niečo".

Rokovania boli dlhé a náročné. "Nie, zatiaľ nie je žiadna dohoda. Sú niektoré mená, ktoré kolujú aj v médiách. Najviditeľnejšou z nich je Ursula von der Leyen, ale ani o nej ešte nie je rozhodnuté," uviedol holandský premiér Mark Rutte.

Slovensko nemá problém s kandidátkou na precedníčku EU komisie. Vo funkcii by mala pokračovať Ursula von der Leyen. Ohľadom prípadnej novej šéfky diplomacie, estónskej premiérky Kaji Kallas, by prezident Pellegrini privítal, keby predstavila viac ohľadom celej zahraničnej politiky Únie, nie len rázny postoj voči Kremľu. "Zatiaľ prezentovala len svoj premiérsky postoj, ktorý je logický vo vzťahu k tomu, že susedí s krajinou, ktorá je agresorom na Ukrajine," povedal prezident.

Od kandidáta na predsedu Európskej rady Antóniu Costu by naopak privítal zmenu postoja voči SMERU, keďže bývalý portugalský premiér je socialista, a bol za vylúčenie strany Roberta Fica z tejto politickej rodiny.

Slovenská pozícia je ale jasná

​Nebudeme blokovať žiadneho z kandidátov. Chceme však dobrý post pre Maroša Šefčoviča. Pellegrini sa odvolával na jeho doterajšie skúsenosti v Bruseli.
Prezident Pellegrini, podobne ako viacerí, kritizoval priebeh sumitu alebo skôr dohováračky politických frakcií ohľadom hlavných postov v Únií, len tesne pred sumitom.

Lídri sa teda na prvýkrát nedohodli a čaká ich to o týždeň. Na druhej strane aj v menších, ako v 27 členných rodinách bývajú občas nezhody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy