Jasno
22°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
Poslanci o zrušení RTVS: SaS, KDH a PS pred hlasovaním odišli zo sály
Zdielať na

Poslanci o zrušení RTVS: SaS, KDH a PS pred hlasovaním odišli zo sály

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci NR SR začali štvrtkové rokovanie návrhom na skrátené legislatívne konanie k vládnej novele zákona o mediálnych službách. Parlament by mal rokovať o návrhu v prvom čítaní. Zasadnutie Národnej rady sleduje od skorého rána reportérka Lucia Stráňavová.

KDH, SaS a PS sa na protest zdvihli a pred hlasovaním odišli z miestnosti 

Zdroj: TV JOJ

Martina Šimkovičová v pléne nevystúpila. Viacerí vyzývali vládnu koalíciu, aby návrh stiahli. Nastalo viacero zmien, hlasovanie zrejme nebude rýchle a jednoduché. Zvyšuje sa napríklad aj plat generálneho riaditeľa, nebol to však návrh SNS. Termín veľkých zmien padol na 1.7., no vzhľadom na volenie členov rady a riaditeľa, nie je jasné, či sa to dá stihnúť. Poslanci na tieto otázky nevedeli odpovedať, a tak je možné, že verejnoprávna televízia nebude mať generálneho riaditeľa aj do jesene. Aj napriek protestu poslanci zrejme nezmenili svoj názor. 

Úplne na začiatok sa začalo diskusiou k zákonu o mediálnych službách. Práve tu vyčítali opoziční poslanci ministerke kultúry, ktorá mala byť podľa nich minulý týždeň na jachte s poslancom Kollárom namiesto toho, aby predkladala tento zákon, za ktorý nám hrozia sankcie.

Prešli aj na zákon o RTVS

Výhrady opozície spočívajú v tom, že koalícia chce ovládnuť verejnoprávnu TV. Podľa ich slov je to návrat do minulosti a nie je to dobrá spôsob, ako zachovať verejnoprávnosť televízie. "Chcú ovládnuť túto televíziu a rozhlas a urobiť z nej štátnu televíziu. Chcú určovať, čo sa bude vysielať. To je jednoducho proti jadru demokracie," zneli slová poslankyne Kolíkovej (SaS). 

Koalícia obvinenia odmieta

Hovorí o tom naopak, že chce reformovať verejnoprávnu inštitúciu pre službu občanom. S tým nesúhlasí nielen opozícia, ale aj množstvo zamestnancov a spolupracovníkov verejnoprávnej televízie. Dnes (20.6.) o 14.30 h začnú pri pyramíde protestným pochodom až k Národnej rade. Aj pri tejto téme koalícia využila možnosť a diskusiu zúžila na 12 hodín rokovacieho času. Ešte nie je známe, koľko poslancov sa zapojí. Vyzerá to tak, že sa bude hlasovať dnes po devätnástej až dvadsiatej hodine. 

Do druhého čítania koalícia posunula balík zákonov pod názvom Lex Atentát

Na svete je pozmeňujúci návrh, ktorý by mal upraviť niektoré kritizované ustanovenia. Poslanci koalície týmto návrhom disponujú. V parlamente náš štáb zostáva aj v týchto chvíľach. 

​Šimkovičová: Nežiadam od nich nič iné, len a len objektivitu

"Unifikovali sa tvorba a názory tvorcov, ktoré sa v súčasnom období minimálne líšia od iných komerčných médií hlavného prúdu, a tým sa v podstate vytratil nejaký zmysel, zámery duálneho systému v slovenskom mediálnom priestore," dodala. Nová legislatíva podľa ministerky zlepšuje podmienky pre výkon novinárskej profesie a všetkých tvorcov vo verejnej službe. "Nežiada od nich nič iné, len a len objektivitu," skonštatovala. Objektivitu označila za kľúčovú požiadavku verejnoprávnosti. "Mnohí tvorcovia a vedenie súčasnej RTVS na ňu rezignovali," doplnila.

Navrhované zásadné zmeny zákona o STVR zostávajú nezmenené: Rada bude tvorená, tak ako doteraz, deviatimi členmi, mení sa spôsob kreovania Rady. Štyroch členov bude menovať minister kultúry menovacím dekrétom, z toho jedného na návrh ministra financií. Zvyšných 5 členov sa bude voliť na najbližšej schôdzi NR SR väčšinou hlasov. Funkčné obdobie člena Rady bude 6 rokov a členovia nebudú rotovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy