Polojasno
16°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Poslanci NR SR rozhodli: Návrh o zrušení RTVS prešiel
Zdielať na

Poslanci NR SR rozhodli: Návrh o zrušení RTVS prešiel

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Aj napriek protestu poslanci nezmenili svoj názor. Nová legislatíva o RTVS podľa ministerky zlepšuje podmienky pre výkon novinárskej profesie a všetkých tvorcov vo verejnej službe. KDH, SaS a PS sa pred hlasovaním zdvihli a zo sály pred hlasovaním na protest odišli.

Opozícia návrh kritizovala

Zdroj: TV JOJ

​Výhrady opozície spočívajú v tom, že koalícia chce ovládnuť verejnoprávnu TV. Podľa ich slov je to návrat do minulosti a nie je to dobrá spôsob, ako zachovať verejnoprávnosť televízie. "Chcú ovládnuť túto televíziu a rozhlas a urobiť z nej štátnu televíziu. Chcú určovať, čo sa bude vysielať. To je jednoducho proti jadru demokracie," zneli slová poslankyne Kolíkovej (SaS). 

​Koalícia obvinenia odmieta. Martina Šimkovičová hovorí o objektivite. "Nežiada od nich nič iné, len a len objektivitu," skonštatovala. Objektivitu označila za kľúčovú požiadavku verejnoprávnosti. "Mnohí tvorcovia a vedenie súčasnej RTVS na ňu rezignovali," doplnila.

Šimkovičová: Nesúhlasím s výhradami opozície

Vláda a ministerstvo kultúry postupujú pri zabezpečení plurality a verejnoprávnosti ústavným spôsobom. Vyhlásila to ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) na záver diskusie v pléne Národnej rady SR k návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Ministerka odmietla, že by zákon ohrozoval demokraciu a nesúhlasí s výhradami opozície. Postupuje sa podľa nej v súlade so všetkými parametrami a záväzkami, ktoré vyplývajú z členstva SR v Európskej únii.

"Ďakujem vám za schválenie zákona, je škoda, že niektorí z vás sa nedokázali na zámery zákona pozerať objektívne," odkázala poslancom. Upozornila na to, že za 14 rokov sa nepodarila finančná konsolidácia telerozhlasu deklarovaná v zákone z roku 2010. Vyhlásila tiež, že zo súčasného telerozhlasu sa vytratil základný atribút verejnoprávnosti, tým aj objektívnosti najmä spravodajských a publicistických relácií.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy