Polojasno
16°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Nás ani slobodné médiá neumlčíte, hovorí Šimečka. Takto opozícia reagovala na zrušenie RTVS
Zdielať na

Nás ani slobodné médiá neumlčíte, hovorí Šimečka. Takto opozícia reagovala na zrušenie RTVS

Zdroj: TASR

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Je rozhodnuté. Parlament schválil návrh o zrušení RTVS, namiesto nej bude STVR, ktorá bude sídliť v rovnakých priestoroch, s takmer rovnakými zamestnancami, no s iným generálnym riaditeľom.

"Vláda mala šancu upokojiť spoločnosť a priniesť zmier, miesto toho nasilu pretláčali zákony, ktoré polarizujú spoločnosť, ohrozujú demokraciu a nezávislosť médií na Slovensku," píše sa v stanovisku KDH. Prezidenta SR Petra Pellegriniho vyzýva, aby zákon nepodpísal a vrátil späť do parlamentu. 

​Opozícia pred hlasovaním odišla zo sály

Učinili tak na protest. Niektorí z nich si obliekli čierne tričká, Jozef Pročko (hnutie Slovensko) si v parlamente prelepil ústa čiernou páskou. Pozrite sa, ako vyzeral odchod opozície: 

Zdroj: TV JOJ

"Môžeme sa tešiť na kanál propagandy, hlúpostí a poklonkovania koalícii," poznamenala Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí) v reakcii na schválený zákon a zmeny, ktoré podľa nej prinesie. Hnutie Progresívne Slovensko reaguje tak, že zákon o STVR napadne na Ústavnom súde SR

Šimečka: Je to hanba vládnej koalície a hanba pre Slovensko

"Parlament vo štvrtok definitívne zrušil slobodné verejnoprávne médiá - RTVS. Od 1. júla ju nahradí poslušná a krotká STVR. Je to hanba vládnej koalície a hanba pre Slovensko. Nás ani slobodné médiá však neumlčíte," poznamenal líder PS Michal Šimečka. 

Za zákon hlasovalo 78 poslancov

Za zákon hlasovali všetci zo 78 prítomných poslancov, opozícia sa na hlasovaní nezúčastnila. Nová legislatíva prinesie zmenu RTVS na STVR. Hovorí tiež o tom, že riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi rezortu kultúry. Nová legislatíva má v prípade podpisu prezidentom SR nadobudnúť účinnosť 1. júla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy