Jasno
27°
Bratislava
Beáta
28.6.2024
Lex atentát, zrušenie Rady pre mediálne služby aj zmena volebného systému. Toto sa deje v politike
Zdielať na

Lex atentát, zrušenie Rady pre mediálne služby aj zmena volebného systému. Toto sa deje v politike

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na Slovensku by sa mohol zmeniť volebný systém - prišlo by k vzniku viacerých volebných obvodov. V relácii V politike na TV TA3 sa na tom zhodli minister vnútra Matúš Šutaj Eštok a šéf KDH Milan Majerský. O prvom balíčku bezpečnostných opatrení - tzv. Lex atentát, sa bude v parlamente hlasovať už na budúci týždeň. Zrušenie "Rady pre mediálne služby" a jej nahradenie "Mediálnym úradom". To chce v septembri predložiť do parlamentu SNS.

Ako reaguje opozícia na Lex atentát? 

Opozičné hnutie KDH by za Lex atentát hlasovalo, nesmela by tam byť ale doživotná renta pre premiéra. Podľa nich to nerieši primárny problém bezpečnosti ústavných činiteľov. Minister vnútra Šutaj Eštok aj zvyšok vládnej koalície ale vyňatie renty odmieta a nevidí ani dôvod riešiť takéto zákony v normálnom, teda neskrátenom konaní.

Mediálny úrad by mal byť novou Radou pre mediálne služby

Zrušenie "Rady pre mediálne služby" a jej nahradenie "Mediálnym úradom". To chce v septembri predložiť do parlamentu SNS. Andrej Danko o zriadení takéhoto nového úradu hovoril už v marci. Prekáža mu, že napríklad po zrušení účtu na sociálnej sieti sa nemá politik alebo iný aktér verejného života na koho obrátiť. SNS verí, že nový úrad by s prevádzkovateľmi sociálnych platforiem komunikoval a nastavil im pravidlá pre fungovanie na Slovensku. Opozícia v tom vidí iba zrušenie ďalšej inštitúcie, ktorá tu roky bez problémov funguje. 

Zmena volebného systému je na Slovensku reálna

Hlas podľa Šutaja Eštoka príde s myšlienkou zmeny volebného systému do vládnej koalície. Považuje to za dobrý nápad, ako vrátiť politiku k ľuďom. O počte volebných obvodov treba podľa Šutaja Eštoka diskutovať. "Každý jeden z okresov by mal mať svojho politického zástupcu v Bratislave, pretože tak vie ľahšie presunúť ťažisko problémov na to, aby sa riešili," skonštatoval.

KDH je za osem volebných obvodov, ktoré budú určené hranicami samosprávnych krajov. Za každý obvod by bol zvolený potrebný počet poslancov do súčtu 150. Majerský si vie predstaviť, že by v tomto prípade hnutie dodalo koalícii hlasy na schválenie návrhu. "Ale musí byť spustená odborná debata všetkých politických subjektov, odborníkov na regionálnu samosprávu, združenia miest a obcí, únie miest, zduženia SK8," ozrejmil Majerský. 

Reč prišla aj na policajtov

"Budem za tých policajtov boxovať, aby sme im tento rok platy v nejakej forme zvýšili. Na to dávam svoju hlavu ako predseda koaličnej strany," povedal minister. Financie chce hľadať aj úsporou na rezorte vnútra. Zároveň v krátkom čase spustí veľký audit všetkých budov ministerstva. Policajti podľa Majerského volajú o záchranu.

Tvrdí, že uniformy a počítače sa dajú vyriešiť v krátkom čase, na obnovu budov je potrebný dlhší čas. PZ by sa tiež mal decentralizovať. "Čo sa dá vyriešiť v meste, nech sa vyrieši v meste. Čo sa dá v kraji, nech sa vyrieši v kraji. Načo by sme so všetkým mali behať do Bratislavy," poznamenal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy