Jasno
23°
Bratislava
Pavol, Peter, Petra
29.6.2024
Pavel na Pražskom hrade prijal slovenského prezidenta Petra Pellegriniho
Zdielať na

Pavel na Pražskom hrade prijal slovenského prezidenta Petra Pellegriniho

Google News Button Sledovať správy

PRAHA / Český prezident Petr Pavel prijal v stredu 26. júna na Pražskom hrade slovenského prezidenta Petra Pellegriniho, ktorý do Česka prišiel na svoju prvú zahraničnú návštevu vo funkcii hlavy štátu. Okrem česko-slovenských vzťahov by politici mali rokovať aj o nadchádzajúcom summite NATO či situácii na Ukrajine.

​​Pavel chce nadviazať na dobré vzťahy s bývalou prezidentkou

Podľa Pavlovej kancelárie by politici mali hovoriť o vývoji situácie na Slovensku po atentáte na premiéra Roberta Fica a tiež o posilňovaní bilaterálnej spolupráce. Rokovať by mali tiež o spolupráci krajín v hospodárskej oblasti, napríklad v energetike, kde je podľa Pražského hradu na spoluprácu mnoho príležitostí.

V zahranično-politickej oblasti budú témami rokovania nadchádzajúci summit NATO vo Washingtone, spolupráca pri zaisťovaní obrany, ruská agresia proti Ukrajine či situácia na Blízkom východe. Pavel by podľa svojich slov chcel v čo najväčšej možnej miere nadviazať na úroveň vzťahov s bývalou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. V utorok 25. júna uviedol, že z doterajších rozhovorov s Pellegrinim vyplýva, že sú obaja odhodlaní pracovať na tom, aby vzťahy medzi ČR a SR zostali čo najlepšie. Po skončení rokovania prezidenti zhrnú jeho obsah a výsledky na spoločnej tlačovej konferencii.

Pellegrini plánuje stretnutie so Zelenským

Slovenský prezident Peter Pellegrini už má naplánované stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Uskutoční sa buď tento týždeň v Bruseli počas zasadnutia Európskej rady, alebo počas nadchádzajúceho summitu NATO vo Washingtone. Povedal to v stredu 26. júna počas svojej prvej zahraničnej cesty v Prahe. Budúci týždeň navštívi Poľsko a postupne všetky susedné krajiny. Návštevou Bruselu chce dať najavo pevné ukotvenie Slovenska v štruktúrach EÚ a NATO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy