Polojasno
23°
Bratislava
Miloslav
3.7.2024
Stredoškolákov láka štúdium na vysokých školách v zahraničí
Zdielať na

Stredoškolákov láka štúdium na vysokých školách v zahraničí

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Takmer dve tretiny študentov stredných škôl (65 percent) chcú ísť študovať na vysokú školu (VŠ). Viac ako polovica z nich preferuje vysokú školu v zahraničí. Vyplýva to z prieskumu súčasného stredoškoláka realizovaného Študentskou radou stredných škôl (ŠRSŠ) pod záštitou rezortu školstva.

Vysokoškolské štúdium v zahraničí preferuje 33,4 percenta zo všetkých stredoškolákov. Na Slovensku by chcelo absolvovať vysokú školu 31,6 percenta zo všetkých študentov stredných škôl (SŠ).

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) považuje zistený podiel preferencie štúdia na zahraničnej vysokej škole za problém. "Je to viac ako dvojnásobok reality, ale problém je v tom, že to číslo je pomerne vysoké. Ťažko sa nám hovorí, či bolo pred piatimi alebo desiatimi rokmi iné. Preto je potrebné robiť prieskumy pravidelne," povedal šéf rezortu školstva.

Na Slovensku sa chce zamestnať bezprostredne po absolvovaní strednej školy približne 13,5 percenta stredoškolákov. Do zahraničia preferuje odísť pracovať po strednej škole 11,5 percenta študentov. Desať percent respondentov na otázku "Čo by si chcel robiť po skončení štúdia na strednej škole?" odpovedať nevedelo.

Súčasťou prieskumu bola aj otázka o dôvodoch výberu konkrétnej strednej školy. Takmer každý štvrtý študent označil možnosť, že išiel na strednú školu kvôli svojim kamarátom, ktorí tam tiež šli. "Dvadsaťtri percent, čiže opäť každý štvrtý študent, sa rozhodol na základe rodičov," priblížil predseda Študentskej rady stredných škôl Viliam Dominik Ďuraš.

Prieskum realizovalo občianske združenie Študentská rada stredných škôl pod záštitou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR na vzorke 15-tisíc respondentov od 15. februára do 5. marca 2024.

Celú tlačovú besedu Tomáša Druckera o prieskume súčasného stredoškoláka si môžete pozrieť tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy