Polojasno
24°
Bratislava
Miloslav
3.7.2024
Opozičné PS, KDH a SaS sa pre zákon o STVR obracajú na Ústavný súd SR
Zdielať na

Opozičné PS, KDH a SaS sa pre zákon o STVR obracajú na Ústavný súd SR

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po dvoch podaniach o trestnom zákone, a napadnutí štátneho rozpočtu na Ústavný sú mieri ďalší koaličný návrh zákona a to konkrétne zákon, ktorým sa ruší RTVS. Opozícia už podnet do Košíc poslala a Ústavný súd dnes potvrdil jeho prijatie. Tým sa ale búrlivá politická sezóna nekončí. Pretože v hre na podanie na posúdenie ústavnosti sú ďalšie dva zákony, ktoré si koalícia stihla odhlasovať ešte pred letnými prázdninami. Viac sa dozviete vo videu.

Opozičné PS, KDH a SaS podávajú pre zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) ústavnú sťažnosť. Informovali o tom na pondelkovej tlačovej konferencii. Žiadajú aj pozastavenie účinnosti legislatívnych zmien.

"Sme presvedčení, že tento zákon je v rozpore s Ústavou SR, s viacerými článkami našej ústavy a okrem toho je v rozpore s európskou legislatívou," vyhlásil predseda PS Michal Šimečka. Za zmenou legislatívy vidí snahu o jej politické ovládnutie, dosadenie si vlastných nominantov do vedenia inštitúcie, a nie ambíciu zlepšiť stav v RTVS.

Zákon o STVR nadobudol v pondelok účinnosť. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa tak mení na STVR. Riaditeľa bude po novom voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry (MK) SR. Dňom účinnosti zákona zároveň zaniká funkcia súčasného šéfa RTVS Ľuboša Machaja aj mandát členov súčasnej Rady RTVS. Štatutárnym zástupcom STVR bude do 30. septembra bývalý šéf Media RTVS Igor Slanina.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy