Skoro jasno
23°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
Babiš s Orbánom vytvorili vlasteneckú politickú frakciu. Pridá sa k nim aj Smer?
Zdielať na

Babiš s Orbánom vytvorili vlasteneckú politickú frakciu. Pridá sa k nim aj Smer?

Google News Button Sledovať správy

BRATSILAVA / V európskom parlamente sa preskupujú politické sily. Andrej Babiš a Viktor Orbán - jeden dobrovoľne, druhý vynútene - opustili materské politické skupiny a vytvárajú vlastnú - ako tvrdia vlasteneckú politickú frakciu. Pozvánku už do nej dostal aj Smer Roberta Fica. Pätica jeho europoslancov stále zostáva, obrazne povedané, bez politickej strechy nad hlavou. Stále nie je jasné, kto a či vôbec ich prichýli.

​V EP sa všetci snažia vytvoriť frakciu

Európski voliči rozdali karty a už uprostred mesiaca sa ukáže ako s nimi politickí hráči zahrajú. Kto sa s kým spojí a kto rozkmotrí. Kto bude dostatočné silný na to tvarovať podobu európskej politiky a kto naopak, prečká nadchádzajúcich päť rokov takpovediac v kúte európskej snemovne. "Teraz dochádza k obchodovaniu, každý sa snaží nakúpiť dostatok europoslancov aby mohli vytvoriť frakciu," uviedol analytik a vydavateľ portálu Euractiv.sk Radovan Geist.

O miesto pri stole veľkých hráčov sa hlásia spolu s lídrom rakúskej krajne pravicovej strany slobodných aj Viktor Orbán s Andrejom Babišom. Spoločne ohlásili vznik novej európskej frakcie. Na to, aby jej v polovici júla skutočne mohli dať svoj vyvolený názov, Patrioti pre Európu, potrebujú splniť ešte jednu zásadnú podmienku, a to zlúčiť europoslancov z minimálne siedmich krajín. Záujem pridať sa už zvestoval podpredseda talianskej vlády Mateo Salvini, tiež nacionalisti z Portugalska a hovorí sa aj o partaji Marine Le Penovej z Francúzska.

K frakcii sa môžu pripojiť Slováci aj Poliaci

Tých politických síl, ktoré sa chcú pridať bude viac ako by ste si možno niektorí z vás predstavovali. Krajne pravicovému projektu nemusí zostať iba prívlastok vlastenecký, ale aj vyšehradský. Pozvánky už z Viedne, Prahy a Budapešti smerovali aj do Bratislavy a Varšavy. Konkrétne by trojica spojencov medzi sebou rada privítala Roberta Fica a jeho Smer a tiež Jaroslava Kaczynského a jeho stranu Právo a spravodlivosť. Pri poľských europoslancoch je tam však jedno veľké ale. "Poľská strana sa môže iba ťažko spojiť s Orbánom, pri jeho súčasnom vzťahu k ruskej agresii voči Ukrajine," povedal Geist.

​Pri smere podobný rozpor zrejme nehrozí a Robert Kaliňák nevylučuje, že sa k novo vznikajúcemu bloku pridajú. Prioritou však vraj naďalej zostáva snaha stranu prinavrátiť medzi európskych socialistov. Ti za spoluprácu s SNS stranu vylúčili. Rozhodnutie, ako ďalej na európskom fronte, vraj môže na Súmračnej padnúť už čoskoro. "Pochopiteľne, naše zameranie je jasne dané, sociálno-demokratické. Bude o tom diskutovať aj najbližšie vedenie strany spolu s našim novým klubom poslancov v Európskom parlamente. Tých ponúk je, ako isto viete, viacero. Budeme každú zvažovať tak, aby sme mohli dostatočne zastupovať naše názory," informoval minister obrany Robert Kaliňák.

Tento krok by potvrdil ideologický obrat Smeru

"Smer už niekoľko rokov nerobí politiku, ktorú by mala robiť sociálno-demokratická strana. Už ani formálne nie je súčasťou európskej sociálnej-demokracie, čiže by sa ich ideologický obrat takýmto krokom potvrdil," dodal Geist. Radovan Geist zároveň predpokladá, že ak by sa aj Smer rozhodol pridať k Babišovi a Orbánovi, urobí tak až potom ako zaistí podľa možností, čo najsilnejšiu stoličku v európskej komisii pre Maroša Šefčoviča. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy