Polojasno
25°
Bratislava
Cyril, Metod
5.7.2024
Prezident Pellegrini odovzdal poverovacie listiny dvom novým veľvyslancom SR
Zdielať na

Prezident Pellegrini odovzdal poverovacie listiny dvom novým veľvyslancom SR

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Peter Pellegrini v stredu (3. 7.) odovzdal poverovacie listiny dvom novým veľvyslancom SR. Marek Varga na pozícii stáleho predstaviteľa pri NATO nahradil Petra Bátora. Barbara Mešťanová sa zase stala veľvyslankyňou v Izraeli. Na tomto poste doteraz pôsobil Igor Maukš.

NATO je podľa prezidenta dôležitou organizáciou pre obranu Slovenska. Predstavuje priestor, v ktorom sa môže naša krajina rozvíjať. "Toto osobitne platí v čase, keď vidíme, že je spochybňovaná územná celistvosť štátov, aj na východ od nás," povedal.

Riešenie vojny

Našou povinnosťou je podľa neho hľadať riešenie vojny na Ukrajine. "Naďalej veľkou prioritou, aj pre vás pán veľvyslanec, bude hľadanie riešenia, spôsobu obrany vzdušného priestoru ďalšími technickými prostriedkami, ktoré nám môžu byť poskytnuté len zo strany našich aliančných partnerov," doplnil prezident.

Zložitá situácia v Izraeli

Situácia v Izraeli je podľa neho zložitá a jej pochopenie si vyžaduje hlbšie znalosti. Zopakoval, že dvojštátne riešenie je pre Slovensko východiskom zo situácie a vojny medzi Izraelom a Hamasom.

Pellegrini verí, že nová veľvyslankyňa bude iniciatívna pri nových projektoch v oblasti ekonomiky, obrany či vzdelávania. "Verím, že nadviažete na svojho predchodcu a že za vášho pôsobenia sa dlhodobo dobré vzťahy medzi Slovenskom a Izraelom budú aj s prispením vás a vášho kolektívu naďalej rozvíjať," odkázal prezident Mešťanovej.

Marek Varga zastupoval Slovensko vo funkcii veľvyslanca v Bejrúte pre Libanon a ďalšie štáty Blízkeho východu. Barbara Mešťanová pôsobila na veľvyslanectve v izraelskom Tel Avive, kde bola ekonomickou diplomatkou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy