Polojasno
28°
Bratislava
Oliver
7.7.2024
Výzva na ospravedlnenie či sklamanie. Toto sú reakcie politikov na rozhodnutie Ústavného súdu
Zdielať na

Výzva na ospravedlnenie či sklamanie. Toto sú reakcie politikov na rozhodnutie Ústavného súdu

Google News Button Sledovať správy

KOŠICE/BRATISLAVA / Ústavný súd po niekoľkých mesiacoch rozhodol a až na niektoré výnimky požehnal zmenám v trestnom zákone, ktoré presadila vládna koalícia. Otázkou je koľkým páchateľom prejdú ich činy, keďže okrem zníženia trestov pre podvodníkov, či korupčníkov, znižuje aj premlčacie lehoty. Sudcovia najvyššej inštancie však tvrdia, že parlament mal na takýto krok právo a tým pádom nesie aj zodpovednosť za nastavený zákon.

​Výsledok napadla opozícia aj Čaputová

"Hoci sídlime v Košiciach, ako sudcovia nežijeme vo vzduchoprázdne," povedal predseda Ústavného súdu SR Peter Fiačan, keď informoval o výsledku ich rozhodnutia k zmenám v trestnom zákone, ktoré napadla prezidentka Zuzana Čaputová aj opozícia. Súd nepustil zmeny, ktoré by boli retroaktívne. Gro zákona, ktorý znižuje tresty podľa súdu nie je v rozpore s Ústavou. "Ústavný súd nezistil situáciu, ktorá by bola excesívna mimo toho, čo si môže parlament dovoliť," dodal Fiačan. "Bola to reakcia na mimoriadne zvýšenie trestov v roku 2005," vysvetlil sudca Ústavného súdu Peter Straka.

"Je to práve parlament, ktorý má rozhodovať o trestnej politike štátu, samozrejme môžu ostať spory, čo si môže parlament dovoliť, ale podľa súdu sa do tých hraníc zmestil," ozrejmil ústavný právnik Radoslav Prochádzka. Premiér Robert Fico zverejnil výzvu, aby sa prezidentka, média a opoziční politici ospravedlnili za organizovanie podľa neho štvavých protestov, ktoré schválenie zákona sprevádzali."O opodstatnenosti podrobiť novú právnu úpravu prieskumu ústavným súdom svedčí to, že niektoré jej časti boli súdom označené za protiústavné. K výzve na ospravedlnenie môžem iba skonštatovať, že som ani v tomto prípade nepoužívala osobné útoky, ale vecne realizovala svoju ústavnú právomoc," uviedla bývalá prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

Koalícia tvrdí, že sa opozícia strápnila

"Ústavný súd povedal úplne jasne, kto mal pravdu. Vyprevadil opozíciu najväčšou hanbou z ihriska," uviedol minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) na tlačovej konferencii koaličných strán. "Organizovali protesty na námestiach, na ktorých verejne klamali a zavádzali všetkých, ktorí sa na protestoch zúčastnili," pridal sa aj minister vnútra SR Matúš Šutaj-Eštok (Hlas-SD). "Pre spravodlivosť na Slovensku ma mrzí, že vláda dosiahla svoje. Chcem odmietnuť slová Roberta Fica o ospravedlní. Vďaka opozícii vypadli tie najhoršie časti," vyjadril sa podpredseda NR SR Michal Šimečka (PS).

Otázne je, pri koľkých a ktorých prípadoch budú skutky premlčané, respektíve sa páchatelia vyhnú pobytu za mrežami. Spomínal sa napríklad prípad vraždy Daniela Tupého. Právny zástupca rodiny nechcel rozhodnutie komentovať, dokým sa neoboznámi s vyše sto stranovou správou ústavných sudcov. Rovnako reagoval právny zástupca exministra Petra Kažimíra, ktorý je obžalovaný z odovzdania úplatku. Po novom by už stíhaný byť nemusel. "Nie som komentátorom politického diania, ani toho, čo sa deje v parlamente," vyjadril sa exminister a guvernér NBS Peter Kažimír.

Podľa ústavného právnika bude záležať na praxi

"Podľa mňa to je najväčšia amnestia v histórii a nemáme ju nijako vyhodnotenú," reagovala poslankyňa NR SR za stranu Sloboda a Solidarita Mária Kolíková. ​"Trestná politika štátu prináša väčšie záruky, aby už nebolo možné kohokoľvek nezákonne pripraviť o slobodu," uviedol minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD). "Zaiste dôjde k prepusteniu niektorých ľudí, to nevieme ovplyvniť, vláda zodpovedá za trestnú politiku," povedal Straka. "Podľa mňa to v mnohých prípadoch platiť bude, ale myslím, že účinky toho nálezu sú stále otvorené a bude záležať na aplikačnej praxi," dodal Prochádzka. Zmeny v trestnom zákone mali pripravovať aj trestne stíhaní ľudia z blízkeho okolia premiéra. To však podľa Ústavného súdu zavážiť pri ich rozhodovaní nemohlo, keďže platí prezumpcia neviny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy