Jasno
25°
Bratislava
Ivan
8.7.2024
Štát vyplatil poľnohospodárom meškajúce dotácie. Ako prvé museli zaplatiť pôžičky
Zdielať na

Štát vyplatil poľnohospodárom meškajúce dotácie. Ako prvé museli zaplatiť pôžičky

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO / Štát im v júni vyplatil meškajúce dotácie. Na desiatky miliónov eur z európskych peňazí čakali farmári aj pol roka. Agrodotácie sú pritom pre poľnohospodárov dôležitým príjmom. Pre meškajúce platby mali mnohí problém s plnením záväzkov voči bankám a dodávateľom.

​Pôdohospodárska platobná agentúra vyplácala 90 percent dotácii v decembri no tento rok platby meškali. Minister pôdohospodárstva od začiatku svojho nástupu na rezort hovoril, že náročné pravidlá nastavili predošlé vlády. No situáciu vraj skomplikovali aj nové pravidlá z Bruselu. "Nenastavili nič, ale ministerstvo to zvládlo, sankcia nula nič," povedal Richard Takáč, minister pôdohospodárstva. "Čo sa týka príloh, potvrdenia ktoré boli potrebné predkladať zo strany poľnohospodárov prvýkrát, spôsobili na ppa sklz 3 mesiace," opísal Marek Čepko, riaditeľ PPA.

Pokuta z Bruselu zatiaľ nehrozí 

Kríza je vraj nateraz zažehnaná. Pôdohospodárska platobná agentúra k 30 júnu, čo je posledný termín, vyplatila vyše 500 miliónov eur. "Pôdohospodárska platobná agentúra zvládla do 30.6. vyplatiť 96 percenta," dodal Takáč. "Administratíva vyplácania priamych platieb je extrémne náročný proces," doplnil Čepko. Pokuta z Bruselu nateraz vraj nehrozí, keďže štát termín dodržal. No keďže poľnohospodári s peniazmi rátali v decembri, chýbajúce peniaze im narobili poriadne problémy.

Ako prvé museli zaplatiť pôžičky a nevyhli sa úrokom

Poľnohospodári dlhodobo poukazovali na to, že im meškajúce platby spôsobili existenčné problémy. Museli si preto zobrať úvery. "Dotklo sa nás to skoro likvidačne. Sme v čase keď musíte nielen siať, ale hnojiť pripravovať krmivo na ďalší rok, tým, že sme nemali vyplatené dotácie sme dlhovali našim dodávateľom a nikto nám preto nechce predať osivo, vôbec objednať si naftu je problém, lebo keď štát vám dlhuje aj vy dlhujete," opísal poľnohospodár Robert Podhora z Oravy.

Síce minulý týždeň platbu dostal, bude z nich vyplácať úver. Ďalší farmár z Piešťan mal podobný problém. "Sme mali záväzky, že musíme vrátiť peniaze a keďže sme ich nedostali museli sme si brať pôžičku. My sme to už banke vrátili, ale museli sme platiť úrok, 4 percentný na 100-tisíc euro," priblížil Ján Bitter, poľnohospodár z Piešťan. 

Minister pôdohospodárstva informoval, že pôdohospodárska platobná agentúra už pripravila harmonogram vyplácania platieb na budúci rok. Podnikatelia sa ale musia pripraviť na zmeny. "Poľnohospodár si musí uvedomiť, že platby bude dostávať do 30.6., bude to mať rozložené v čase, hovoríme to jasne, to čo bolo v starom programe, to už v novom nebude," uviedol Takáč. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy