Jasno
24°
Bratislava
Lujza
9.7.2024
Premiér vystúpil prvýkrát od atentátu na verejnosti, prišiel na Devín
Zdielať na

Premiér vystúpil prvýkrát od atentátu na verejnosti, prišiel na Devín

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na celonárodné oslavy 1161. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda na bratislavskom hrade Devín prišiel aj premiér Robert Fico (Smer-SD). Ide o jeho prvé vystúpenie na verejnom podujatí od spáchania atentátu na jeho osobu, ktorý sa odohral v polovici mája. Na podujatí vystúpil s príhovorom.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) počas svojho prvého príhovoru na verejnosti od atentátu kritizoval progresívne a liberálne ideológie, ktoré označil za nezmyselné. V rámci obrany voči nim bude možno podľa jeho slov potrebné nájsť politickú zhodu na úprave Ústavy SR, aby sa voči týmto ideológiám postavila silná hrádza. V príhovore počas celonárodných osláv výročia príchodu Cyrila a Metoda na bratislavskom hrade Devín spomenul aj potrebu znižovania napätia v spoločnosti. Vyzval ľudí, aby sa zamysleli, čo môžu urobiť preto, aby sa neopakoval atentát, ktorý sa odohral na jeho osobu v polovici mája. Zopakoval aj potrebu mierových rokovaní pri riešení konfliktu na Ukrajine.

Podľa premiéra sa "liberálne ideológie" šíria ako rakovina

"Musíme všetci spoločne postaviť obrovskú hrádzu nezmyselným, progresívnym a liberálnym ideológiám, ktoré sa šíria ako rakovina. Sú to ideológie, ktoré poškodzujú túto krajinu, sú to ideológie, ktoré vznikli možno len predvčerom," vyhlásil Fico. Nechce pre "módne trendy" meniť ústavu alebo zákony. Pripomenul, že v ústave je zakotvená definícia manželstva.

"Ak budeme naďalej ohrozovaní ideológiami, ktoré vznikajú zo dňa na deň, ktoré sa šíria ako jed, ktoré sú v príkrom rozpore s tým, čo máme v Ústave SR, možno budeme musieť hľadať zhodu na slovenskej politickej scéne v ďalších krokoch k úprave Ústavy SR, kedy by sme túto hrádzu proti liberálnym a progresivistickým ideológiám postavili ešte silnejšiu," skonštatoval.

Vyslovil obdiv Orbánovi

Premiér vyhlásil, že spoločnosť je rozdelená, kritizoval niektoré médiá, ktoré podľa neho označili sviatok svätých Cyrila a Metoda za prežitok. Podľa Fica sa musia všetci zamyslieť nad tým, čo sa dnes deje na Slovensku a v Európe. "Európa a Slovensko neboli nikdy také rozjatrené, ako sú rozjatrené teraz," skonštatoval.

Vyslovil obdiv maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi za to, že navštívil Kyjev aj Moskvu. "Keby mi to môj zdravotný stav umožňoval, veľmi rád by som sa k nemu pripojil. Mierových rokovaní, mierových iniciatív nie je nikdy dosť, preto urobme gesto, ktoré by mohlo byť oslavou dnešného večera, že sa všetci nad tým zamyslíme, čo s tým ideme urobiť, aby sa nám nezopakoval 15. máj, aby sa nám nezvyšovalo napätie v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine," vyhlásil premiér.

Toto gesto by podľa neho mohlo byť cestou k hľadaniu prostredia pre korektnú politickú súťaž a korektnú spoluprácu. "Pokiaľ neurobíme niečo v najbližších dňoch a mesiacoch, situácia, ktorá sa vyvíja na Ukrajine, sa môže vymknúť z rúk a môžeme byť svedkami nekontrolovaného vojnového konfliktu," odkázal.

Fico zablahoželal všetkým k sviatku svätých Cyrila a Metoda, ktorý podľa neho patrí medzi najvýznamnejšie a je najviac zapísaný v súvislosti s našou históriou. "Ľudia, ktorí tu boli v deviatom storočí, boli naši predkovia a my sme ich potomkovia. Na tomto nikto nič nemôže vyšpekulovať a, prosím, túto fantastickú kontinuitu slovenských a slovanských dejín si prísne chráňme, nemôžeme v žiadnom prípade o ňu prísť," odkázal. Duchovné dedičstvo svätých Cyrila a Metoda označil za veľký strom, ktorý posolstvom viery, dobra, múdrosti a odpustenia ovplyvňuje ľudí žijúcich na Slovensku už dvanásť storočí.

Na celonárodných oslavách 1161. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda sa zúčastnili najvyšší ústavní činitelia aj predstavitelia verejného života. Na podujatí vystúpil okrem Fica, prezidenta Petra Pellegriniho a podpredsedu parlamentu Petra Žigu aj predseda Konferencie biskupov Slovenska a košický arcibiskup metropolita Bernard Bober.

Šimečka vyzval premiéra, aby prestal urážať státisíce voličov

Predseda opozičného Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka vyzval premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby prestal urážať státisíce voličov, ktorí si vo voľbách vybrali myšlienky slobody, rovnosti a lepšej budúcnosti pre našu vlasť. Uviedol to na sociálnej sieti v reakcii na prejav Fica počas piatkového podujatia na bratislavskom Devíne. Fico kritizoval progresívne a liberálne ideológie, hovoril o potrebe postavenia silnej hrádze voči nim.

"Premiér Fico vo svojom prvom verejnom vystúpení po atentáte prirovnal liberalizmus a progresivizmus k rakovine. Takto asi vyzerá ten povestný zmier v jeho podaní. Dovoľujem si ho vyzvať, aby prestal urážať státisíce voličov a voličiek na Slovensku, ktorí si vo voľbách vybrali myšlienky slobody, rovnosti a lepšej budúcnosti pre našu vlasť," napísal Šimečka.

Šéf PS pripomenul, že ak by sa Fico týmito hodnotami riadil počas svojej politickej dráhy, žilo by sa dnes všetkým ľuďom na Slovensku výrazne lepšie.

Gröhling: Fico zneužil sviatok na šírenie nenávisti a bičovanie emócií

"Najhlbším dnom prejavu bolo, keď liberalizmus (teda slobodu) prirovnal k rakovine," uviedol vo svojom vyjadrení na sociálnej sieti Branislav Gröhling (SaS). "Pán Fico, myšlienky slobody a liberalizmu na Slovensku vyznáva množstvo voličov, ktorých ja budem stále obhajovať," doplnil. Ďalej sa vyjadril, že to nie je rakovina, ale naopak.

"Po 4 Vašich vládach odchádzajú desiatky tisíc Slovákov práve do liberálnych krajín za lepším životom. Rakovinou nie je žiadny liberalizmus. Rakovinou je politika nenávisti a korupcie, ktorá po 12 rokoch priniesla Slovensku iba úpadok," objasnil svoje vyjadrenie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy