Polojasno
10°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Ministri na rokovaní prebrali viac ako 30 bodov. Tieto návrhy odobrili
Zdielať na

Ministri na rokovaní prebrali viac ako 30 bodov. Tieto návrhy odobrili

BRATISLAVA / Ministri majú v stredu (10. 7.) na programe viac ako 30 bodov. Medzičasom už schválili napríklad návrh na rekonštrukciu a nadstavbu časti objektu Detskej fakultnej nemocnice.

Na nadstavbu a rekonštrukciu časti objektu Detskej fakultnej nemocnice (DFN) Košice pôjde takmer 36 miliónov eur. Vyplýva to z iniciatívneho materiálu, ktorý schválila vláda. Nadstavba má umožniť aj rekonštrukciu budov, do ktorých sa komplexne neinvestovalo 40 rokov. Dobudovať sa majú nové priestory pre viaceré oddelenia.

Cieľom návrhu realizácie nadstavby a stavebných úprav objektu košickej detskej fakultnej nemocnice je rozšíriť, zmodernizovať a vynoviť súčasné nemocničné priestory pre detských pacientov, sprevádzajúce osoby a zdravotnícky personál. Vláda priblížila, že do časti objektov sa neinvestovalo takmer 40 rokov a sú v podstate v pôvodnom stave.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) má priebežne zabezpečiť a vykonať kroky smerujúce k realizácii projektu. "Nadstavba nemocnice bude mať prínos v oblasti zvýšenia bezpečnosti pracovísk, zlepšení kvality priestorov určených pre pacientov, zvýšenia hygienických štandardov," píše sa v schválenom materiáli.

Vláda odobrila nové pravidlá tvorby stanovísk Slovenska k návrhom aktov EÚ

Pravidlá predložilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Docieliť má efektívnejšie presadzovanie národnoštátnych záujmov na pôde EÚ.

Cieľom materiálu je skvalitniť celkovú koordináciu a prípravu Slovenska na rokovania v inštitúciách EÚ a prispieť tak k efektívnejšiemu presadzovaniu záujmov SR na pôde Únie. "Zavádzame systém, ktorý prinesie vyššiu flexibilitu na domácej pôde a zabezpečí riadne stanoviská a pozície pre zástupcov Slovenska hlasujúcich v inštitúciách EÚ," uviedol minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) v stanovisku.

Proces tvorby stanovísk k návrhom aktov EÚ koordinuje rezort slovenskej diplomacie. Doterajší systém z roku 2013 bol podľa MZVEZ v mnohých prvkoch zastaraný a nezodpovedal dynamike rokovaní na európskej úrovni. "Komplexnosť a dôležitosť legislatívy či problematík prerokúvaných na pôde EÚ, ich dosahy na občanov Slovenska a našu ekonomiku si vyžadujú kvalitné a promptné reakcie zo strany Slovenskej republiky. Našou ambíciou je efektívnejšia koordinácia ministerstiev a ďalších zodpovedných subjektov, a to pri zvážení všetkých prínosov a dosahov týchto rozhodnutí na našich obyvateľov," doplnil Blanár.

Ministri schválili  návrh zmien v Trestnom zákone zohľadňujúci konzultácie s Európskou komisiou

Vláda odobrila návrh zmien v Trestnom zákone, ktorý zohľadňuje výsledky konzultácií s Európskou komisiou (EK). Okrem iného ide o úpravu trestných sadzieb pri niektorých trestných činoch. Kabinet navrhuje Národnej rade (NR) SR prerokovanie novely v skrátenom legislatívnom konaní.

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) poukázal na to, že navrhované zmeny sa týkajú ustanovení súvisiacich s ochranou finančných záujmov EÚ. "Tieto zmeny sme v zásade navrhli upraviť po konzultácii s Európskou komisiou, aby sme eliminovali už vopred akékoľvek možnosti napádania Slovenskej republiky aj zo strany našej opozície aj z iných strán," povedal médiám.

V prípade trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ sa navrhuje obligatórny trest odňatia slobody uplatňovať v prípade, ak horná hranica trestnej sadzby trestu odňatia slobody ustanovená v osobitnej časti Trestného zákona bude prevyšovať šesť rokov. "Vzhľadom na zmeny a doplnenia Trestného zákona týkajúce sa ochrany finančných záujmov Európskej únie sa navrhuje do Trestného zákona zaviesť výslovnú právnu úpravu pojmového vymedzenia finančných záujmov Európskej únie," priblížil rezort spravodlivosti v dôvodovej správe legislatívneho návrhu.

V rámci trestných činov marenie výkonu správy daní, nepriama korupcia a prijatie a poskytnutie nenáležitej výhody sa navrhuje zosúladiť sadzby trestu odňatia slobody s požiadavkami plynúcimi z príslušnej smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ. "Na tento účel sa primerane upravujú sadzby trestu odňatia slobody," uvádza sa v dôvodovej správe.

Do Trestného zákona sa zavádza aj úprava posudzovania vplyvov novej zákonnej úpravy, ktorou dochádza k skráteniu premlčacích dôb v prípadoch, ak pred zmenou zákona došlo k prerušeniu plynutia premlčacej doby pri trestných činoch, ktoré poškodzujú finančné záujmy EÚ.

Pozostalí po advokátovi Ľ. Krivočenkovi dostanú odškodné 90-tisíc eur

Vyplýva to z materiálu, ktorý schválila vláda. Cieľom je zmierniť nemajetkovú ujmu pozostalých formou poskytnutia finančnej náhrady. Po 30-tisíc eur dostane manželka a dve deti advokáta.

"Rozhodnutie vlády vychádza z neaplikovateľnosti relevantnej vnútroštátnej právnej úpravy na tento prípad a z existujúceho záväzku SR rešpektovať medzinárodné ľudskoprávne úpravy, ktorými je viazaná," píše sa v schválenom materiáli.  V tomto prípade je podľa vlády právnym rámcom článok 2 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd a z neho vyplývajúca objektívna zodpovednosť štátu za porušenie jeho záväzkov v súvislosti s ochranou života osoby obmedzenej na osobnej slobode.

"S hmotnoprávnym všeobecným záväzkom štátu chrániť zákonom právo na život súvisí aj procesná povinnosť štátu vykonať účinné vyšetrovanie v prípade možného porušenia tohto záväzku," skonštatovala vláda. "Žiadne peniaze nevedia nahradiť život človeka, ale minimálne na zmiernenie dôsledkov pre rodinu, sme sa rozhodli takýto návrh na vládu predložiť a vláda ho schválila," povedal po zasadnutí kabinetu minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD).

Advokát Ľubomír Krivočenko bol vo väzbe od marca 2020 do 28. februára 2021, kedy zomrel. Jeho úmrtiu predchádzalo rozšírenie nákazy ochorenia COVID-19 v Ústave na výkon väzby v Bratislave. Zomrel vo väzenskej nemocnici v Trenčíne. Vláda pripomína, že manželka zosnulého žiadala opakovane počas jeho väzby o zvýšenú zdravotnú starostlivosť, keďže bol rizikovým pacientom pre jeho vek 59 rokov a pre ochorenia, ktorými trpel.

"Jej žiadosti boli opakovane zamietnuté," píše sa v materiáli. Bezprostredne po smrti manželka iniciovala trestné konania a podávala podnety na prešetrenie, či jej manžel nezomrel v dôsledku nedostatočnej a oneskorenej lekárskej pomoci a či štátne orgány neprispeli k jeho smrti. Trestné oznámenia i podnety boli odmietnuté s odôvodnením, že zdravotná starostlivosť bola správna a nezanedbaná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy