Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Slovenský a ukrajinský prezident diskutovali na summite NATO
Zdielať na

Slovenský a ukrajinský prezident diskutovali na summite NATO

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON / Prezident Peter Pellegrini sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Stretnutie sa konalo v noci na štvrtok (11. 7.) počas summitu Severoatlantickej aliancie. Podľa slovenského prezidenta viedli s ukrajinským lídrom otvorený a priamy rozhovor.

Na úvod tlačovej konferencie slovenský prezident uviedol, že Slovensko rovnako ako ostatných 31 krajín vyjadrilo podporu záverečnému dokumentu summitu. "Priebeh summitu nebol vôbec nejakým spôsobom komplikovaný, nakoľko došlo k zhode všetkých členských krajín na definitívnom znení záverov, ktoré sú prezentované, a preto celá diskusia prebiehala skôr v tóne, kde sme jednotlivé členské krajiny potvrdzovali naše pozície, naše postoje, prezentovali naše priority," povedal Pellegrini, podľa ktorého boli postoje Slovenskej republiky pretavené do záverečného dokumentu.

Slovensko podľa prezidenta súhlasilo aj s časťou vyhlásenia, v ktorej sa uvádza, že Ukrajina sa stane členom NATO pod podmienkou, že s tým budú spojenci súhlasiť.

Diskutovali aj o situácii na fronte

S ukrajinským prezidentom diskutovali o aktuálnej situácii na frontovej línii, pričom Pellegrini zdôraznil, že nemôže zachádzať do detailov, vzhľadom k tomu, že šlo o rokovania za zatvorenými dverami. Prezident Zelenskyj ho však informoval, že niektoré pozície, alebo stav na frontovej línii okolo Charkova je odlišný ako ho prezentuje ruská strana.

Podľa Pellegriniho so Zelenským a členmi ukrajinskej vlády rokoval aj minister obrany Kaliňák. "Hovorili o možnosti ďalších kontraktov pre slovenský vojenský priemysel, kde sa ukazuje, že rozhodnutie aj vlády Slovenskej republiky a súkromného investora navýšiť kapacity pri výrobe munície alebo hlavní, alebo pri znásobení produkcie našich zbraňových systémov ako Zuzana a iné, sa ukazuje ako veľmi efektívne, pretože je extrémny záujem od viacerých členských krajín o dodávky našich zbraňových systémov alebo munície," uviedol.

Spomenul aj českú muničnú iniciatívu, do ktorej podľa neho Slovensko neprispieva peniazmi, ale kapacitami, čo podľa jeho slov uviedol aj ukrajinskému lídrovi.

Cesta na Ukrajinu

Zelenskyj sa informoval o zdravotnom stave slovenského premiéra Roberta Fica a privítal, že si premiéri oboch krajín telefonovali a dohodli sa na stretnutí vlád, ktoré sa na jeseň uskutoční na ukrajinskej strane. Na Ukrajinu by mal vycestovať aj Pellegrini, podľa ktorého by sa návšteva taktiež mohla konať na jeseň.

Pellegrini tiež potvrdil pripravenosť SR po útoku na detskú nemocnicu poskytnúť zdravotnú starostlivosť detským pacientom. "Sme pripravení, naše kapacity sú k dispozícii a je už len na ukrajinskej strane, či tieto kapacity využije, alebo nie," povedal prezident.

Slovensko je pripravené prispieť na balík pomoci Ukrajine sumou 105 miliónov eur

Slovensko je ochotné a pripravené podporiť vytvorenie nového finančného balíka Severoatlantickej aliancie (NATO) na pomoc Ukrajine. Znamenalo by to navýšenie príspevku SR o takmer 105 miliónov eur. Podmienkou je, že si túto sumu môže započítať do výdavkov na obranu pri posudzovaní ich plnenia na úrovni minimálne 2 % hrubého domáceho produktu (HDP). Uviedol to prezident SR Peter Pellegrini po prvom dni rokovaní na samite NATO vo Washingtone.

"Vo svojom vystúpení som deklaroval ochotu a pripravenosť Slovenska podporiť vytvorenie nového finančného balíka pod gesciou NATO, do ktorého Slovensko bude musieť prispieť v sume blížiacej sa 105 miliónom eur. S tým ale, že Slovensko môže do tejto sumy započítať akékoľvek aktivity, ktoré slovenská vláda alebo ministerstvo obrany vo vzťahu k Ukrajine a vo vzťahu k NATO vykonáva alebo bude vykonávať," vyhlásil na tlačovej konferencii v hlavnom meste USA.

"Našou podmienkou je, že si túto sumu budeme môcť započítať aj do výdavkov na investície do našej obrany, ktoré sa vykazujú vo forme percenta k HDP," zdôraznil Pellegrini. V tejto súvislosti deklaroval, že Slovensko už v tomto roku dosahuje a dokonca mierne prekračuje stanovenú hranicu 2 % HDP.

Hlava štátu sa v týchto dňoch zúčastňuje na samite NATO vo Washingtone spolu s ministrom obrany Robertom Kaliňákom a ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Jurajom Blanárom (obidvaja Smer-SD). Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ešte minulý týždeň potvrdil, že NATO v roku 2025 poskytne Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote 40 miliárd eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy