Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Europoslanci Smeru pravdepodobne nebudú v žiadnej frakcii Európskeho parlamentu
Zdielať na

Europoslanci Smeru pravdepodobne nebudú v žiadnej frakcii Európskeho parlamentu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Už budúci týždeň sa zíde v Bruseli európsky parlament s novozvolenými poslancami. A bude mať úplne inú podobu ako ten z minulého volebného obdobia. Vznikli dve nové frakcie - Patrioti pre Európu a Európa suverénnych národov. Podľa politológa ale nebudú mať tieto frakcie vysokú šancu niečo presadiť, napriek tomu, že tradičné frakcie v europarlamente teraz oslabili. A vyzerá to, že niektorí poslanci zvolení za Slovensko zostanú nezaradení.

"Keď sa pozrieme na to nové zloženie Europského parlamentu podľa frakcií, tak je tam veľký rozdieľ oproti tomu končiacemu sa volebnému obdobiu," hovorí Robert Sermek, vedúci kancelárie Európskeho parlamentu.

Progresívne Slovensko zostane vo frakcii Renew Europe - teda Obnova Európy. Predsadzovať chce najmä právny štát, slobodu médií, environmentálne témy, ale aj potreby regiónov. "Ja verím, že ten stred to dokáže potiahnut a že naozaj dokážeme rozvíjat Európu v prospech všetkých ľudí," hovorí poslanec Martin Hojsík.

Dve nové frakcie

Prvou novou frakciou sú Patrioti pre Európu, kde je napríklad strana maďarského premiéra alebo české hnutie Andreja Babiša. Druhá je Európa suverénnych národov - nemecká nacionalistická strana AfD. Pridali sa k nej Milan Uhrík z hnutia Republika a aj české hnutie SPD Tomia Okamuru.

"Vznikom našej frakcie ESN spolu s frakciou patriotov Viktora Orbána počet vlasteneckých poslancov v Europarlamente výrazne stúpol - takmer na dvojnásobok oproti minulému obdobiu," vysvetlil poslanec Milan Uhrík.

Aj keď sa Milan Uhrík stal v tejto frakcii podpredsedom, o druhého europoslanca z hnutia Milana Mazureka vo frakcii záujem nie je. Spolupredsedníčka AfD Alica Weidelová povedala, že s extrémistami sa nerokuje. A podľa politológa nebude mať ani jedna z novovzniknutých frakcií veľkú šancu vôbec niečo presadiť.

Hlas a Smer ako nezaradení

Nezaradení sú stále zvolení europoslanci za stranu Hlas a Smer. Slovenská politická strana Smer-SD sa nezhoduje s viacerými postojmi europarlamentej skupiny Progresívna aliancia socialistov a demokratov (S&D) a jej europoslanci ostanú radšej v EP nezaradení. Vyhlásil to premiér a líder strany Robert Fico vo videu na sociálnej sieti Facebook.

Fico dodal, že podmienkou návratu Smeru-SD do politickej skupiny S&D je právo jeho strany a jej predstaviteľov mať suverénne postoje v oblastiach, ako sú vojna na Ukrajine, migrácia, právo veta a iné etické otázky. V inom prípade strana nemá záujem o členstvo a jej europoslanci radšej ostanú nezaradení, zdôraznil.

Európski socialisti pozastavili členstvo Smeru-SD

Taktiež vyhlásil, že Smer-SD nevstúpi ani do ďalších skupín, ktoré s ľavicovou politikou a sociálnou demokraciou "nemajú nič spoločné". Európski socialisti pozastavili členstvo Smeru-SD v októbri 2023. Odôvodnili to odklonom Roberta Fica od svojich hodnôt a tiež spojením s pravicovou Slovenskou národnou stranou (SNS).

Doterajšie či nové frakcie v europarlamente musia svoj názov a zloženie oznámiť do 15. júla. Od 16. do 19. júla bude v Štrasburgu ustanovujúce plenárne zasadanie EP, kde si europoslanci zvolia predsedu a 14 podpredsedov a kvestorov, predsedov a podpredsedov výborov a delegácií.

Európsky parlament sa v novom zložení po prvý raz stretne už budúci útorok 16. 7.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy