Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
S produktami, ktoré obsahujú látku HHC, by sme sa mali rozlúčiť. Konečný verdikt padne v septembri
Zdielať na

S produktami, ktoré obsahujú látku HHC, by sme sa mali rozlúčiť. Konečný verdikt padne v septembri

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / So špeciálnymi automatmi na drogy, lepšie povedané s produktami, obsahujúce látku HHC, ktoré sú voľne dostupné, by sme sa podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej nadobro rozlúčiť. Zákon prešiel v parlamente prvým čítaním. Konečný verdikt o jeho schválení by mal padnúť na septembrovej schôdzi. Pomôcť má deťom, ktoré sú zvedavé a náchylnejšie na rôzne experimenty, ktoré môžu viesť k tragickým následkom s trvalým poškodením zdravia.

​Produkty s látkou HHC sa predávajú otvorene ako legálna náhrada za výrobky z konope s obsahom THC, hoci dostupné informácie naznačujú, že účinky týchto dvoch látok sú takmer rovnaké.

"Obchodníci sú veľmi vynaliezaví, teda tí, čo vymyšlaju tie látky, oni zmenia molekulárnu štruktúru s rovnakými účinkami, a už to nie je látka, ktorá je popísana v zákone. Toto je veľmi nebezpečné. Z Ázie prichádza množstvo drog, ktoré su synteticky upravené," hovorí komisár pre deti Jozef Mikloško.

"Verím, že prejde v druhom čítaní. Nie je dôvod, prečo by nemal. Ide o ochranu našich detí, aby si takéto HHC látky nemohli voľne kúpiť v automatoch alebo nákupných centrách či nebodaj v škole," tvrdí ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Dôležitý krok

Ministerstvo považuje zaradenie týchto látok medzi zakázané za veľmi dôležitý krok, a to aj z dôvodu vytvorenia závislosti. Na vysoký počet prípadov otravy detí upozorňovali aj lekári z Národného ústavu detských chorôb. "My sme mali apel aj od ministra vnútra, kedy sa zvyšoval počet závislých detí, čo súvisí s duševným zdravím, hospitalizáciami na psychiatrických oddeleniach," pokračuje Dolinková.

Detský ombudsman žiada o urýchlený zákaz predaja týchto produktov. "Tam sú dve roviny. Prvá vyvolá intoxikáciu, dieťa sa zle cíti. Druhá, že je to je podobné ako pri marihuany, že to vyvolá psychické problémy," tvrdí Mikloško.

"Pre mňa je klučové, že sa to zakáže ako v okolitých krajinách," dodala Dolinková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy