Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Mimoriadna schôdza NR SR: Opozícia dezinformuje, ruský útok na nemocnicu v Kyjeve je neoverený, tvrdia poslanci
Zdielať na

Mimoriadna schôdza NR SR: Opozícia dezinformuje, ruský útok na nemocnicu v Kyjeve je neoverený, tvrdia poslanci

Zdroj: TASR

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Malo to byť dvojmesačné voľno, nakoniec sú z toho dva týždne. Poslanci sa dnes nečakane vrátili do parlamentných lavíc. Musia opäť opravovať trestný zákon. Európska komisia nám totiž pohrozila zastavením eurofondov. Bojí sa o peniaze, ktoré k nám prichádzajú z Európskej únie. Prekážajú jej najmä nižšie tresty za korupciu, či s tým spojené premlčanie prípadov. Načasovanie však podľa očakávania spôsobilo vládnym stranám problémy. Mimoriadnu schôdzu otvorili až na druhý pokus. Chýbal im poslanec, prichádzajúci z dovolenky.

​Ľupták: Ruský útok na detskú nemocnicu v Kyjeve je neoverená informácia

Pred 19.00 h poslanci ukončili rozpravu k 1. čítaniu, zajtra prebehne druhé čítanie od 09.00 h ráno. Koalícia hovorí, že opozícia dezinformuje Európsku komisiu. Poslanci sa nehádali len o trestnom zákone, ale aj o odsúdení ruského útoku na detskú nemocnicu v Kyjeve. Poslanec SNS Pavel Ľupták povedal, že to nie je overená informácia a mainstreamovým médiám neverí ani predpoveď počasia. Napriek tomu, že bolo dokázané, že detskú nemocnicu trafila ruská raketa. 

Erik Kaliňák a Ľuboš Blaha odchádzajú z parlamentu a prechádzajú do Europarlamentu. Nahradia ich Jozef Kačmár a Ján Horváth (obaja SMER-SD). 

Parlament začal rokovať neskôr, čakalo sa na dovolenkára

"Nestihol som večerný let. Tak som musel ísť ranným," vysvetlil Čellár, ktorý prišiel zo Splitu. Nakoniec však prišlo 76 poslancov a NR SR bola uznášaniaschopná. Koalícia novelu trestného zákona, tak ako všetky doterajšie, dostala do zrýchleného procesu. V ľudskej reči, hrozí strata eurofondov. Navyše, vláda je v časovej tiesni. Aby neprišlo k premlčaniu viacerých prípadov, potrebuje túto legislatívu dostať do zbierky zákonov skôr ako nález Ústavného súdu.

Premiér: Novela Trestného zákona je o posilnení ochrany finančných záujmov EÚ

Za potrebu novelizácie trestnej legislatívy viní opozíciu, ktorá podľa neho urobila "kus špinavej roboty na Európskej komisii, žalovala na Slovensko a chcela ho finančne poškodiť". Fico tvrdí, že opozícia nechce, aby Slovensko dostalo európske peniaze, pretože verí, že to poškodí vládu v očiach verejnosti.

"Preto, aby sme zachránili peniaze pre Slovensko, navrhujeme posilniť ochranu finančných záujmov Európskej únie v Trestnom zákone," povedal s tým, že navrhované zmeny odzrkadľujú výsledok rokovaní s Európskou komisiou. Parlament rokuje o vládnom návrhu novely Trestného zákona v skrátenom legislatívnom konaní. V pondelok ju poslanci posunuli do druhého čítania.

SaS nebude hlasovať za novelu Trestného zákona

Opoziční poslanci za SaS nebudú hlasovať za novelu Trestného zákona, ktorej návrh je súčasťou programu júlovej mimoriadnej schôdze parlamentu. Na pondelkovej tlačovej konferencii to avizoval šéf liberálov a poslanec Národnej rady SR Branislav Gröhling. Pýta sa, prečo ide koalícia opätovne meniť Trestný zákon.

"Nevedia napísať ani jeden zákon tak, aby ho následne niekoľkokrát nemuseli meniť," zdôraznil Gröhling. Vláda podľa neho priznala, že predošlou veľkou novelou Trestného zákona nezodpovedne ohrozila eurofondy. Naznačil, že rozprava k navrhovanej legislatíve by mohla byť predčasne ukončená, ak by mala trvať veľmi dlho. Exministerka spravodlivosti a poslankyňa parlamentu Mária Kolíková (SaS) podotkla, že novela obsahuje chyby.

"Toto, čo pripravili, nie je to, čo je v smernici, ktorú sa týmto snažia akože rešpektovať," povedala. Vláda navrhla parlamentu, aby prerokoval novelu Trestného zákona, ktorá má zohľadňovať pripomienky Európskej komisie, v skrátenom legislatívnom konaní. Navrhované zmeny sa týkajú najmä ustanovení súvisiacich s ochranou finančných záujmov EÚ.

Poslanci za Smer-SD Horváth a Kačmár sa ujali mandátu

Do Národnej rady SR nastúpili noví poslanci za Smer-SD Ján Horváth a Jozef Kačmár. V úvode pondelkového rokovania zložili poslanecký sľub a ujali sa mandátov. Doterajší poslanci Ľuboš Blaha a Erik Kaliňák (obaja Smer-SD) sa po júnových voľbách dostali do Európskeho parlamentu. Poslanci zložili sľub do rúk podpredsedu NR SR Petra Žigu (Hlas-SD).

Predpísaný sľub znie: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života."

Šimečka: Koalícia odmietla odsúdiť ruský útok na detskú nemocnicu v Kyjeve

"Na úvod schôdze parlamentu sme ako PS navrhli takéto uznesenie, ale oni ani toto nie sú schopní podporiť. Môžeme mať rôzne názory na zahraničnú politiku, ale nevedieť jasne odmietnuť barbarské zabíjanie detí na chemoterapii či dialýze, to je naozaj neuveriteľný cynizmus a hanba," uviedol predseda strany PS Michal Šimečka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy