Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Leyenová sa v europarlamente uchádzala o hlasy. Únia musí podľa nej chrániť demokraciu
Zdielať na

Leyenová sa v europarlamente uchádzala o hlasy. Únia musí podľa nej chrániť demokraciu

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Európsky parlament (EP) vo štvrtok (18. 7.) v tajnej voľbe rozhoduje, či Ursula von der Leyenová ostane predsedníčkou Európskej komisie (EK) aj v druhom funkčnom období. Potrebuje získať aspoň 361 hlasov zo 720. Poslancov sa snažila presvedčiť aj na poslednú chvíľu, keď v pléne predpoludním predstavila svoje politické priority.

V úvode prejavu vyhlásila, že Európa stojí na rázcestí a v nasledujúcom období sa bude rozhodovať aj o tom, ako bude Únia vyzerať o 50 rokov. Podľa jej slov Únia nedokáže ovplyvniť diktátorov na celom svete, ale musí chrániť demokraciu a bezpečnosť u seba.

Poukázala pritom na rastúce životné náklady, strach mladých ľudí z klimatickej zmeny, perspektívy vojny a pocit podnikateľov a poľnohospodárov, že neprosperujú. Upozornila, že existujú tendencie polarizovať spoločnosť, pričom iba silná európska spolupráca môže čeliť týmto výzvam.

Najlepšia verzia Európy po vojne

"Som presvedčená, že verzia Európy po druhej svetovej vojne je tou najlepšou verziou v histórii. Nikdy sa nebudem prizerať na to, ako budeme rozoštvávaní zvnútra aj zvonku, nedovolím polarizáciu spoločnosti, neprijmem to, že demagógovia a extrémisti ničia náš spôsob života. Som tu preto, aby som viedla demokratické sily v tomto parlamente. Toto je vízia, ktorú som si stanovila," vyhlásila.

Ochrana demokracie

Vyjadrila nádej, že EÚ dokáže chrániť ľudí a demokraciu, že bude mať silný hlas vo svete a bude presadzovať to, na čom sa jej členovia férovo dohodnú a že bude implementovať Európsku zelenú dohodu. "Som presvedčená, že tieto priority reflektujú všetky demokratické sily v Európskom parlamente," dodala.

Časť prejavu venovala Ukrajine

Pripomenula, že Rusko stále útočí na východe Ukrajiny a stavilo na to, že opotrebovávacia vojna oslabí Západ a EÚ. K tomu však podľa nej nedôjde, lebo EÚ bude podporovať Ukrajinu, kým to bude potrebné.

Kritizovala v tejto súvislosti maďarského premiéra Viktora Orbána za jeho takzvanú mierovú misiu v Moskve, čo označila za "misiu zapáčiť sa Rusku". Dodala, že po dvoch dňoch od tejto návštevy Rusko zbombardovalo detskú nemocnicu v Kyjeve. "Nastal čas vybudovať skutočnú európsku obrannú úniu v prospech európskeho priemyslu. Nie všetkým sa to páči, ale nesmieme ignorovať hrozby pre našu bezpečnosť," odkázala.

Kritizovala v tejto súvislosti maďarského premiéra Viktora Orbána za jeho takzvanú mierovú misiu v Moskve, čo označila za "misiu zapáčiť sa Rusku". Dodala, že po dvoch dňoch od tejto návštevy Rusko zbombardovalo detskú nemocnicu v Kyjeve. "Nastal čas vybudovať skutočnú európsku obrannú úniu v prospech európskeho priemyslu. Nie všetkým sa to páči, ale nesmieme ignorovať hrozby pre našu bezpečnosť," povedala.

Klimatická politika a bezpečnosť

Ďalší záväzok von der Leyenovej sa týka klimatickej politiky. Sľúbila, že eurokomisia sa nevzdá zelenej agendy a vyvinie snahy, aby ceny energií klesli a EÚ nebola závislá od dovozu fosílnych palív. V oblasti bezpečnosti upozornila na hrozby organizovaného zločinu a kybernetických hrozieb, ktorým možno cezhranične čeliť iba spoločnými silami. Sľúbila, že navrhne zdvojnásobiť počet európskych policajtov v Europole a v záujme lepšej ochrany hraníc navrhne strojnásobiť personál agentúry Frontex na 30-tisíc pohraničníkov.

Podľa jej slov EK prijme nový prístup k návratovej politike migrantov a vytváraniu partnerstiev s krajinami na juhu. Jeden z eurokomisárov bude mať na starosti oblasť Stredomoria a šéfka diplomacie EÚ bude mať posilnenú agendu o tento rozmer.

Konkurencieschopnosť Európskeho fondu

Von der Leyenová ohlásila vytvorenie Európskeho fondu pre konkurencieschopnosť, ktorý okrem iného prispeje k stimulácii inovácií. Cieľom je podľa nej, aby firmy zostali v Európe, kde nájdu dostatok príležitostí a podporu pre inovácie.

Prisľúbila tiež vypracovať novú európsku stratégiu pre poľnohospodárov a potravinárske odvetvia, aby farmári mali férové príjmy.

Europoslanci budú o von der Leyenovej hlasovať o 13.00 h, výsledky by mali byť oznámené približne o 14.45 h.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy