Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Európsky parlament opäť zvolil von der Leyenovú za predsedníčku eurokomisie
Zdielať na

Európsky parlament opäť zvolil von der Leyenovú za predsedníčku eurokomisie

Google News Button Sledovať správy

ŠTRASBURG / Nový europarlament mal v posledný deň júlovej schôdze na programe jedno z najdôležitejších hlasovaní za niekoľko rokov. Rozhodoval o budúcnosti Ursuly von der Leyenovej na poste šéfky Eurokomisie. Už vopred bolo jasné, že aj keď ju europoslanci zvolia, bude to naozaj tesné. Viacerí, vrátane tých slovenských, sú totiž proti tejto nemeckej političke. Voľbu priamo na mieste sledoval reportér TV JOJ Richard Juriš.

​Šéfkou Európskej komisie bude päť rokov

Poslanci EP ju prvýkrát potvrdili do kresla šéfky EK v júli 2019. Pôvodné informácie uvádzali, že von der Leyenová potrebuje na znovuzvolenie najmenej 361 hlasov. Tlačová služba EP však upozornila, že situáciu zmenila skutočnosť, že španielsky europoslanec Antoni Comín i Oliveres zo skupiny Nezaradených sa ešte nemohol ujať svojho mandátu poslanca, a tak sa potrebný prah pre absolútnu väčšinu prepočítal zo 719 poslancov namiesto 720.

Konečný zisk 401 hlasov europoslancov znamená, že von der Leyenová bude na ďalších päť rokov šéfkou Európskej komisie a môže sa začať zaoberať zostavovaním nového kolégia komisárov a rozdeľovaním pracovných portfólií.  V tejto súvislosti bude rokovať s každým členským štátom EÚ o portfóliách pre eurokomisárov. Po vytvorení novej exekutívy EÚ predstúpia všetci nominanti na eurokomisárov pred poslancov z príslušných pracovných výborov EP, ktorí počas trojhodinového "vypočúvania" preveria ich bezúhonnosť a tiež odbornosť na agendu, ktorú im zverila šéfka eurokomisie. Celé kolégium komisárov musí následne schváliť EP počas plenárneho hlasovania.

​PS A KDH Leyen nakoniec podporili

Europoslanci za Smer-SD, Hlas-SD a Republiku pred voľbou potvrdili, že budú hlasovať proti zvoleniu von der Leyenovej. "Je to napľutie do tváre ľudí v európe po tom, aké prešlapy má táto osoba za sebou," povedal europoslanec Branislav Ondruš. Branislav Ondruš mal na mysli hlavne nákup vakcín počas covidu či uprednostňovanie zelenej ekonomiky. Ľuboš Blaha nedal hlad von der Leyen už len principiálne. "Je to pravicová neoliberálna politička, ja ju ako ľavičiar nemám prečo podporovať," uviedol europoslanec Ľuboš Blaha. 

Predstavitelia Progresívneho Slovenska (PS) a KDH uviedli, že si počkajú, ako počas štvrtkového (18.7.) vystúpenia v pléne bude reflektovať ich požiadavky. Von der Leyenovú nakoniec podporili na post predsedníčky EK všetci šiesti europoslanci za PS. Podľa slov Martina Hojsíka sa strane podarilo presadiť do jej programu väčšinu požiadaviek.

Leyen by mala ísť do väzenia, nie do eurokomisie, tvrdí poľská europoslankyňa

Uvedený počet hlasov znamená, že von der Leyenovú okrem proeurópskych skupín – Európskej ľudovej strany (EPP), socialistov a demokratov (S&D) a liberálov z Obnovme Európu (RE) – podporili aj poslanci z frakcie Zelených a časť skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR). Spolupredsedníčka Zelených Terry Reintkeová po opustení rokovacej sály po hlasovaní pre médiá uviedla, že podporila von der Leyenovú. Zdroje z RE pre Euronews naznačili, že asi desať zo 77 liberálnych poslancov mohlo hlasovať proti, najmä írski poslanci za stranu Fianna Fáil, a to pre politiku EÚ ohľadom vojny v Pásme Gazy. Proti opätovnej kandidatúre von der Leyenovej boli aj niektorí liberálni poslanci nemeckej Slobodnej demokratickej strany (FDP).

Veľmi jasne sa voči druhému mandátu von der Leyenovej ešte pred hlasovaním vymedzili frakcie Patrioti pre Európu (PfE) a Európa suverénnych národov (ESN). Poľská europoslankyňa Ewa Zajaczkowská-Herniková z ESN obvinila von der Leyenovú, že sa zaslúžila o ničenie európskeho poľnohospodárstva a že zodpovedná za "každé znásilnenie a útoky zo strany nelegálnych migrantov v Európe". "Mali by ste ísť do väzenia, a nie do Európskej komisie," odkázala jej Zajaczkowska-Herniková počas svojho vystúpenia v pléne EP.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy