Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Novela trestného zákona nemusí Bruselu stačiť. Strata európskych peňazí je stále reálna
Zdielať na

Novela trestného zákona nemusí Bruselu stačiť. Strata európskych peňazí je stále reálna

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA/BRUSEL / Ani posledná novela trestného zákona Bruselu zrejme nebude stačiť, strata európskych peňazí je stále možná. V stredu (18.7.) večer o tom informoval denník Sme a vo štvrtok (18.7.) to potvrdili aj zdroje Televízie JOJ. Ešte minulý týždeň, dva dni pred mimoriadnou schôdzou, totiž prišiel list od Európskej komisie. Avizovala v ňom, že úprava neodpovedá na všetky jej výhrady. A zatiaľ čo ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že - citujem - "žiaden list o odobratí eurofondov nedostalo", Robert Kaliňák korešpondenciu s úniou opísal na tlačovke.

​Európska komisia sa vyjadruje iba veľmi striedmo

Dvojdňové parlamentné hašterenie zrejme mnoho nevyriešilo. Výsledok Európsku komisiu neuspokojil, aj keď tá sa oficiálne vyjadruje iba veľmi striedmo. "Berieme na vedomie, že slovenský parlament schválil ďalšie zmeny Trestného zákona. Veľmi pozorne sledujeme vývoj a starostlivo posúdime výsledok legislatívneho procesu. Dúfame, že tento proces vyrieši obavy Komisie," povedal Radim Dvořák zo zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Obsah listu je tajný, keďže ide o uzavretú komunikáciu medzi Bruselom a našim rezortom spravodlivosti. Minister obrany však čo-to prezradil. Sú to vraj iba nedorozumenia, či už pri premlčaní prípadov alebo prepadnutí majetku. Ten prvý bod listu hovorí o tom, že Slovensko nemá dobre prevzatý konfiškačný zákon alebo smernicu Európskej komisie. Od A do Z je skopírovaný text, len je to o desať strán ďalej. To už im nikto nepovedal," vyjadril sa minister obrany SR Robert Kaliňák.

​Šimečka označil situáciu ako amaterizmus zo strany vlády

Podľa informácií Televízie JOJ má však Komisia ešte minimálne jednu výhradu, prekáža jej dvojkoľajnosť. Zjednodušene, ak vám hrozí trest vyšší ako osem rokov pri rozkrádaní slovenských peňazí a dokážu vám vinu, súd nemôže dať podmienku, musí vás poslať za mreže. Pri financiách, ktoré prichádzajú z Únie, je v novele hranica nižšia, šesť rokov. A to je proti európskej legislatíve. "Členské štáty prijmú rovnaké opatrenie na zamedzenie podvodov poškodzujúcich finančné záujmy Únie, aké prijímajú na zamedzenie podvodov poškodzujúcich ich vlastné finančné záujmy," toto je napísane v zmluve o fungovaní Európskej únie.

"Ide o obligatórne ukladanie trestu odňatia slobody, to znamená, kedy musí súd povinne uložiť trest odňatia slobody. To neznamená, že súd keď bude rozhodovať o takých istých prípadoch, že rozhodne v jednom prípade inak ako v druhom," uviedol 16. júla minister spravodlivosti Boris Susko. "Toto je babráctvo tohto ministra a absolútny amaterizmus celej tejto vlády," povedal predseda strany SaS Branislav Gröhling. "Bohvie, koľkokrát to ešte budú musieť opravovať. Je to čistý amaterizmus zo strany tejto vlády," dodal podpredseda NR SR Michal Šimečka.

Najväčšou hrozbou je zastavenie financií

Justičný rezort označuje tvrdenia za zavádzajúce. Pripomína, že s Bruselom komunikuje a ten nedovoľuje informovať o priebehu rokovaní. "Žiaden list o odobratí eurofondov Ministerstvo spravodlivosti SR nedostalo. Považujeme to za pokračujúcu očierňujúcu kampaň opozície, čomu niektoré médiá žiaľ ochotne napomáhajú," uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti SR Miriama Gašparíková. Vyzerá to tak, že koalícia má teraz už iba dve možnosti. Buď to riskne a pokúsi sa presvedčiť Komisiu, že táto novela je vlastne v poriadku, alebo sa znova stretne ešte počas tohto leta. Na novej mimoriadnej schôdzi a s novým návrhom. "Ak tá schôdza nepríde, tak potom sa dostávame do konfliktu s Európskou komisiou a konflikty nepomáhajú nikomu," skonštatoval bývalý minister spravodlivosti Viliam Karas.

"Ten list reagoval iba v tom, že si nie sú istí ako to funguje. No však to im vysvetlíme, to tá novela nijakým spôsobom nevylepšuje ani nezhoršuje," priblížil Kaliňák. Najväčšou hrozbou je podľa analytika už spomínané zastavenie financií, ktoré k nám tečú. Týkať sa to môže eurofondov, plánu obnovy či oboch. "Môžeme byť v situácii, v akej je napríklad Maďarsko. Nemá európske peniaze, zároveň ale musí implementovať niektoré veci, ktoré sľúbilo, musí robiť niektoré investície. Takže všetko ťahá vlastne z národných peňazí," vysvetlil analytik Radoslav Geist. V krajnom prípade by sa spor medzi Slovenskom a úniou dostal až na Európsky súdny dvor. 

Najčítanejšie správy