Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Pellegrini a Kaliňák varujú Ukrajinu: Prerušenie tranzitu ropy môže mať následky
Zdielať na

Pellegrini a Kaliňák varujú Ukrajinu: Prerušenie tranzitu ropy môže mať následky

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prerušenie tranzitu ruskej ropy cez Ukrajinu do Maďarska a ku nám je podľa prezidenta Petra Pellegriniho aj ministra obrany Roberta Kaliňáka nepríjemným zásahom do slovensko-ukrajinských vzťahov. Obidvaja dokonca hovorili o recipročných opatreniach, keď sa situácia nezmení.

​​​Slovensko bude musieť pristúpiť k odvetným opatreniam

Slovensko dlhodobo pomáha Ukrajine napríklad s dodávkami elektrickej energie. Ruská spoločnosť Lukoil je od júna zaradená na ukrajinský sankčný zoznam a tranzit jej ropy cez územie Ukrajiny je zakázaný. "Pevne verím, že sa to zo strany Ukrajiny podarí čo najskôr dať do poriadku, pretože Slovensko ako suverénna krajina nakoniec bude musieť pristúpiť aj k nejakým odvetným opatreniam, a to by nebolo na prospech ani Ukrajiny a nie jej občanov, ani nikoho z nás v tomto regióne," vyjadril sa prezident.

Slovensko sa chovalo k Ukrajine dobre

Slovensko je podľa prezidenta jedným z kľúčových dodávateľov elektrickej energie na Ukrajinu a v poskytovaní dodávok sa vždy zachovalo ako zodpovedný partner. Upozornil taktiež na humanitárnu pomoc, ktorú Slovensko poskytlo v nadväznosti na vojnu vyvolanou ruskou agresiou. V danej súvislosti spomenul aj darovanie kľúčových systémov slovenskej obrany smerom na Ukrajinu. "Slovenská republika sa v kľúčových situáciách zachovala ako zodpovedný sused a dobrý partner vo vzťahu k Ukrajine. Boli sme schopní na naše vlastné náklady po prvýkrát v histórii pretransformovať náš plynovod tak, aby bol schopný fungovať v reverznom toku a zásobovali sme Ukrajinu v časoch, kedy nemala dostatok plynu," pripomenul Pellegrini.

Zastavenie dodávok ropy je porušením asociačnej dohody s Ukrajinou, tvrdí Šutaj-Eštok

Ku kritikom ukrajinského prerušenia dodávok ropy od ruskej spoločnosti Lukoil na Slovensko sa pridal aj minister vnútra a predseda koaličnej strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok. Podobne ako napríklad minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) si myslí, že ide o porušenie asociačnej dohody medzi EÚ a Ukrajinou. V stredu (24.7.) o tom informovala hovorkyňa Hlasu-SD Karolína Ducká.

"Ukrajina sa vybrala cestou vydierania Slovenska a Maďarska tým, že nám odstavila dodávky ropy prechádzajúce cez jej územie od spoločnosti Lukoil. Tento krok spravila aj napriek tomu, že sme jej ako jedni z prvých poskytli významnú humanitárnu pomoc po vypuknutí vojnového konfliktu na jej území," uviedol Eštok. Slovensko podľa neho nikdy neodmietlo pomoc Ukrajine a aj po výmene vlády pokračuje naďalej v poskytovaní humanitárnej pomoci. "Jediné, čo sa zmenilo, je, že odmietame naďalej podporovať vojenský konflikt dodávkou zbraní a vyzývame Rusko a Ukrajinu k mierovým rokovaniam," spresnil.

Odstavenie dodávok ropy je podľa Eštoka hrubým porušením asociačnej dohody medzi Európskou úniou a Ukrajinou, ktoré Slovensko nemôžeme tolerovať a využije všetky dostupné prostriedky európskeho práva na ochranu národnoštátnych záujmov. Dodal, že ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) vedie od prvej chvíle rokovania ako s ukrajinskou stranou, tak aj so Slovnaftom a Transpetrolom na rýchle vyriešenie situácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy