Polojasno
26°
Bratislava
Marianna
7.9.2024
Ropa ako nástroj pomsty. Krajiny a strany nešetria obvineniami
Zdielať na

Ropa ako nástroj pomsty. Krajiny a strany nešetria obvineniami

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na Slovensko cez Ukrajinu naďalej neprúdi ruská ropa of firmy Lukoil. Rôzne krajiny a strany sa obviňujú, prečo, kto a za čo môže. Medzitým Brusel naďalej skúma náš a maďarský podnet a výzvu na konanie. Odborníci upokojujú, že motoristi sa nemajú čoho obávať. Slovnaft má aj ďalšie zdroje.

​Rovnako ako ešte v pondelok (22. 7.) strana Smer hodnotí kroky Kyjeva zastaviť tranzit ropy od Lukoilu aj vládny Hlas. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) to vníma ako porušenie asociačnej dohody s Ukrajinou. "Odmietam, aby Slovensko a slovenskí ľudia slúžili ako nástroj pomsty v tejto vojne," povedal minister vo videu.

To, že je ropa využívaná ako vzájomný nástroj pomsty, potvrdili hneď po zastavení dodávok samotní Maďari. "Jasne som povedal, že kým Ukrajina túto otázku nevyrieši, malo by sa zabudnúť na vyplatenie 6,5 miliardy eur kompenzácie za zbrane z Európskeho mierového fondu," uviedol maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Povesť u partnerov

Slovenské opozičné strany uznávajú, že kohútiky najnovšie vypol síce Kyjev, no na druhej strane vláde odkazujú, že začíname mať u únijných partnerov povesť ako Maďari.

Liberáli zároveň vláde vyčítajú, že nejde o prvú takúto krízu a malo sa už dávno konať. "Všetky normálne krajiny vedeli už roky dozadu, že spoliehať sa na ruskú ropu či plyn je obrovskou chybou," hovorí podpredseda Progresívneho Slovenska Tomáš Valášek.

Na nespoľahlivosť partnerov Slovnaft nedopláca prvý raz a závod tak postupne mení technológie a modernizuje. Chce to však čas. Odborníci na rozdiel od politikov naďalej upokojujú. Slovnaft naďalej dostáva ropu od ďalších dvoch ruských firiem, ako aj z iných zdrojov.

Zásoby na tri mesiace

Okrem toho má Slovensko zásoby čierneho zlata na tri mesiace. V Bruseli zase naďalej medzitým študujú výzvu nás a Maďarov, aby v prípade neobnovenia prietoku ropy cez Ukrajinu, konal. "Európska komisia sa tým bude určite zaoberať a v najbližších dňoch budú jasné výsledky," potvrdil Vladimír Šucha, vedúci zastúpenia EK na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy