Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Európska komisia vyjadruje obavy. Slovenskí koaliční lídri však nesúhlasia
Zdielať na

Európska komisia vyjadruje obavy. Slovenskí koaliční lídri však nesúhlasia

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kým Európska komisia v hodnotení právneho štátu vyjadrila obavy, generálny prokurátor, minister spravodlivosti či premiér Robert Fico (Smer-SD) to tak nevidia. Naopak, hovoria o neznalosti, nepochopení či neoprávnenej kritike pre suverénne postoje. Opozícia naopak s kritikou súhlasí práve pre oslabovanie boja s korupciu či verejnoprávnych médií a hovorí o dvojtvárnosti vládnej koalície. Sankcie nám aj napriek kritike Európskej komisie ale zatiaľ nehrozia.

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) berie na vedomie odporúčania Európskej komisie (EK) pri hodnotení stavu právneho štátu na Slovensku. Vo svojom stanovisku zdôraznil, že príslušné rezorty budú s EK viesť ďalší dialóg, pretože odporúčania nezohľadňujú mnohé opatrenia, ktoré do právneho poriadku SR zakotvila súčasná vládna koalícia.

​Dvojaký kilometer

"Premiér Robert Fico súčasne veľmi otvorene hovorí o dvojakom kilometri Európskej komisie. Európska komisia kritizuje právne predpisy prijaté demokratickým, právnym a suverénnym spôsobom v najvyššom zákonodarnom zbore SR," priblížili z tlačového a informačného odboru Úradu vlády (ÚV) SR. Dôvodom sú podľa Fica suverénne postoje súčasnej vlády k mnohým zásadným zahranično-politickým témam, kde EK očakáva od členských krajín absolútnu poslušnosť.

"Predseda vlády Robert Fico hodnotí odporúčania Európskej komisie vo svetle faktu, že v rokoch 2020 až 2023 bola Európska komisia hluchá a slepá pri hrubom porušovaní ľudských práv a zneužívaní trestného práva na likvidáciu opozície, o ktorom bola Komisia pravidelne informovaná. Európska komisia nevzniesla jedno jediné kritické slovo na adresu vlád Igora Matoviča, Eduarda Hegera či Ľudovíta Ódora len preto, lebo tieto vlády boli poslušným vykonávateľom politiky jediného správneho názoru," dodali z ÚV SR.

Zavádzajúca správa

Správa Európskej komisie (EK) o stave právneho štátu v členských krajinách Európskej únie neodráža podľa ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) vo vzťahu k Slovensku skutočnú realitu. Považuje ju za metodologicky nesprávne spracovanú, nevyváženú a v niektorých častiach až za zavádzajúcu. "Správu ešte budeme komentovať, je však zarážajúce, že Komisia v nej vôbec neprihliada na zmeny, ktoré priamo reagovali na predchádzajúcu kritiku, ako je posilnenie ochrany sudcov či rozšírenie pôsobnosti európskej prokuratúry alebo rozšírenie nástrojov v prípade vyšetrovania trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ," zdôraznil. Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry považuje za opodstatnený krok, ktorý je plne v kompetencii každého členského štátu.

"Správa tiež celkom ignoruje fakt, že špeciálna prokuratúra bola hlavným strojcom politicky motivovaných konaní, ktorých dôsledkom boli nezákonné väzby, porušovanie ľudských práv či úmrtia za mrežami," dodal. Slovensko má podľa neho moderné trestné kódexy, ktoré sú porovnateľné s vyspelými západnými demokraciami.

"Správa tiež vyčíta Slovensku nedostatočné záruky v nezávislosti členov Súdnej rady pri ich odvolávaní. Nebola to však naša vláda, kto tieto garancie oslabil, ale bývalá ministerka Kolíková za výdatného potlesku predsedu Súdnej rady pána Mazáka," podotkol. Reforma súdnej mapy zas priniesla podľa neho do justície chaos. "V správe sa však konštatuje, že všeobecne funguje dobre, čo je absolútny nezmysel," doplnil s tým, že správa EK by nemala vychádzať z dojmov tendenčných novinárov. Správu Komisie považuje za nedôveryhodnú, neobjektívnu a zavádzajúcu.

Opozícia nešetrí kritikou

Odporúčania EK sa týkajú okrem iného nezávislosti členov Súdnej rady SR, právomoci generálneho prokurátora či predloženia legislatívnych návrhov na reguláciu lobingu. Komisia tiež vo výročnej správe Slovensku odporučila zaistiť efektívne a nezávislé vyšetrovanie a stíhanie prípadov korupcie.

"Môže sa Robert Fico zavzdušňovať o tom, že nebude poslušný, ale on s tým súhlasil. Právne normy o ochrane finančných záujmov ťažko tam nájdete veci, ktoré neboli urobené so súhlasom slovenskej vlády alebo aj europoslancov a europoslankýň za Smer pokiaľ boli u eurosocialstov," hovorí Martin Hojsík z Progresívneho Slovenska.

"Budú stále iba zavádzať, ale to, že tu máte dôchodcu, ktorého okradli zlodeji a na základe tejto novely Trestného zákona neboli potrestaní, ale prepustení, tak to je reálny fakt," povedal šéf Sas Branislav Grohling.

Vyjadril sa aj generálny prokurátor

Kritika EK sa ale týkala aj zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry, kde sa ale ostro ohradil v tóne podobnom premiérovi a ministrovi aj samotný generálny prokurátor.

Európska komisia nie je na čele GP ani jej predsedníčka. na čele GP je generálny prokurátor, ktorý riadi a kontroluje činnosť prokuratúry a nesie plnú zodpovednosť za činnosť, plnenie úloh a fungovanie prokuratúry, uviedol Maroš Žilinka vo svojom stanovisku na sociálnej sieti.

Napriek ostrým slovám voči výhradám, opakovaniu o trestaní za neposlušnosť práve pri európskych peniazoch je vláda extrémne citlivá a reaguje extrémne rýchlo. Aj preto sa expresne a mimoriadne stretol parlament počas prázdnin, aby znova opravoval Trestný zákon po výhradách Európskej komisie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy