Zatiahnuté
Bratislava
Mária
12.9.2024
Národná kriminálna agentúra ukončí svoju činnosť
Zdielať na

Národná kriminálna agentúra ukončí svoju činnosť

Zdroj: Facebook - Polícia slovenskej republiky

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Národná kriminálna agentúra (NAKA) končí koncom augusta. Upozornil na to Juraj Šeliga zo strany Demokrati. Informoval o tom portál sme.sk.

​Od septembra NAKA bude nahradená Úradom boja proti organizovanej kriminalite a vznikne aj Národná jednotka pre vyšetrovanie terorizmu a Národná protidrogová jednotka. Vyšetrovanie extrémizmu prejde na kraje. Upozornil na to portál sme.sk. Kraje budú zodpovedné za riešenie najzávažnejšie prípady násilnej kriminality.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok už v minulosti avizoval reformu. Podobu však dodnes neozrejmil. Otázne bolo to, ako vyriešia záväzky Slovenska voči Európskej únii, keďže na políciu sa viaže aj ochrana finančných záujmov EÚ. 

Podľa portálu aktality.sk sa zmena dotkne približne 700 policajtov. Zrušenie sa plánuje na 31. augusta. Vznikne úrad s názvom Úrad boja proti organizovanej kriminalite. Ten existoval už pred NAKA ale nevenoval sa korupcii.

Polícia zatiaľ neuviedla bližšie informácie k ďalšej fáze reorganizácie v PZ

Bližšie informácie k pripravovanej ďalšej fáze reorganizácie Policajného zboru (PZ) bude možné uviesť až po uskutočnení všetkých potrebných krokov na jej realizáciu. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru v reakcii na medializované informácie, že Národná kriminálna agentúra (NAKA) by mala zaniknúť koncom augusta.

Podľa podpredsedu mimoparlamentnej strany Demokrati Juraja Šeligu NAKA nahradí Úrad boja proti organizovanej kriminalite. "Zrušenie NAKA (reorganizácia) znamená, že vyšetrovatelia budú preradení na oddelenia po celom Slovensku, prípady budú znova rozdelené. Nepohodlní vyšetrovatelia budú odvelení na druhý koniec krajiny, aby boli donútení odísť z polície," myslí si.

Líder opozičného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka označil zrušenie NAKA za ďalší krok v rozklade právneho štátu v prospech mafie. Ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) sa chce veľmi dôrazne pýtať, ako chce zabezpečiť vyšetrovanie organizovaného zločinu. "Je to zároveň ďalší krok, ktorý môže ohroziť miliardy z plánu obnovy kvôli porušeniu záväzkov Slovenska voči Európskej únii, ako pri novele trestného zákona," dodal.

Minister vnútra už v minulosti zdôvodnil potrebu reorganizácie personálnym podstavom v polícii, množstvom riadiacich pracovníkov, rušením špeciálnej prokuratúry, ale aj potrebou reflektovať na aktuálnu bezpečnostnú situáciu. Potvrdil, že k zmenám by malo prísť na všetkých špecializovaných prezidiálnych útvaroch, vrátane NAKA.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy