Jasno
16°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Zdravotnícky výbor ku trenčianskej kardiológii neotvorili. Viacerí poslanci sa nedostavili
Zdielať na

Zdravotnícky výbor ku trenčianskej kardiológii neotvorili. Viacerí poslanci sa nedostavili

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Bude kardiológia v trenčianskej nemocnici fungovať aj po odchode primára a ďalších lekárov tak dobre ako doteraz? Mal sa nový riaditeľ ponáhľať s vyplatením milióna firme, ktorú starý riaditeľ podozrieval iba z fiktívnej výmeny potrubí v nemocnici? Sporné informácie o trenčianskej kardiológii si mali v utorok 6. 8. poslanci na návrh opozície vydiskutovať počas mimoriadneho zdravotníckeho výboru. Najmä koaliční poslanci ale neprišli a výbor bol neuznášaniaschopný.

Mimoriadny parlamentný výbor pre zdravotníctvo k aktuálnej situácii na kardiologickom oddelení vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne neotvorili. Nebol uznášaniaschopný. Ďalšie rokovanie zdravotníckeho výboru by sa mohlo uskutočniť v septembri, uviedol jeho šéf Vladimír Baláž (Smer-SD). O zvolanie mimoriadneho výboru požiadali opoziční poslanci, podľa ktorých je zdravotná starostlivosť v regióne ohrozená.

Kritika situácie

Opoziční poslanci Národnej rady (NR) SR Oskar Dvořák (PS), Tomáš Szalay (SaS) a Peter Stachura (KDH) kritizovali súčasnú situáciu na kardiológii spojenú s výpoveďami lekárov. Riaditeľ zdravotníckeho zariadenia Michal Plesník mal podľa nich odvolať primára oddelenia bez udania dôvodu, čo malo viesť k výpovediam ďalších lekárov. Pacienti v regióne Trenčína podľa nich nemajú zabezpečenú zdravotnú starostlivosť.

Tvrdenia o kolapse odmietajú

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) aj trenčianska nemocnica tvrdenia o kolapse oddelenia odmietli. Oddelenie je podľa nemocnice funkčné a jeho chod je plynule zabezpečený.

Nový riaditeľ aj primár tvrdia, že opozícia neoprávnene vyvoláva obavy a pre pacientov s akútnym infarktom tu budú ako doteraz.

Bývalý primár musel odísť po nástupe nového riaditeľa. Ten bol medializovaný kvôli tomu, že firme, ktorá mala vymeniť potrubie v nemocnici, lebo sa v nej množili nebezpečné baktérie, vyplatil rýchlo po nástupe do funkcie vyše milión eur, ktoré pôvodný riaditeľ zaplatiť nechcel, lebo firmu podozrieval iba z fiktívnej opravy. Tá to poprela, bývalý riaditeľ sa ale opiera o technický posudok.

Ministerka a riaditeľ argumentovali aj zastavenými konaniami proti firme. Nový riaditeľ argumentuje aj tým, že si sám nechal urobiť analýzu, ktorej výsledky ešte nie sú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy