Zatiahnuté
Bratislava
Mária
12.9.2024
Aktuálna bilancia v politike: Prezident zmizol, vyšetrovanie atentátu stagnuje a politické napätie rastie
Zdielať na

Aktuálna bilancia v politike: Prezident zmizol, vyšetrovanie atentátu stagnuje a politické napätie rastie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Tri mesiace po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) verejnosť stále nepozná závery vyšetrovania. Otázky generálnemu prokurátorovi adresovali aj opozičné strany. Odpovedal im cez sociálnu sieť, že orgány činné v trestnom konaní robia čo majú a nech nevyvíjajú zbytočný tlak. S hrozbou ďalšieho atentátu dnes operujú koaličné strany, ktoré útočia na opozíciu pre protesty z posledných dní. No a prezident Peter Pellegrini sa stále nenašiel.

​"Čo sa presne deje alebo v akom stave je vyšetrovanie atentátu?" - to sú otázky, na ktoré sa pýta opozícia. Podľa nich je okolo celého vyšetrovania podozrivo ticho - a zo strany generálnej prokuratúry platí na informovanie embargo s dovetkom, že orgány činné v trestnom konaní robia všetko, čo je potrebné. Progresívne Slovensko avizuje, že navrhne zriadenie parlamentnej komisie.

"Je vo verejnom záujme, aby na pôde Národnej rady, ktorá má kontrolovať vládu, bola diskusia o tom, ako k niečomu takému mohlo dôjsť, aké boli okolnosti toho činu a ako predchádzať podobným činom do budúcna," hovorí predseda PS Michal Šimečka.

"Myslíme si, že ide o snahu koalície zamlčovať fakty, pretože im to tak vyhovuje. KDH preto opätovne a dôrazne vyzýva ministra vnútra a generálnu prokuratúru, aby v čo najkratšom čase poskytli informácie o stave vyšetrovania," uviedla strana KDH v stanovisku.

Vyjadril sa aj generálny prokurátor

"Apelujem na médiá a politikov, aby nevytvárali neprípustný tlak na OČTK, ktoré konajú a sú si plne vedomé svojich kompetencií a zodpovednosti, a nevytvárali tak v spoločnosti, v rozpore s realitou, obraz o ich nečinnosti," uviedol Žilinka.

Kým opozícia avizuje parlamentnú komisiu, minister vnútra im odkázal, aby protestami neburcovali atmosféru a nezvyšovali riziko podobného atentátu, ako sa stal v Handlovej.

Viacerým politikom bola vraj aktuálne zvýšená ochrana. Hoci koalícia vraj plne rešpektuje ústavné práva občanov Slovenskej republiky na zhromažďovanie a slobodu prejavu, na druhej strane hovorí o šírením klamstiev, nenávisti a hystérie.

Stanovisko strany Smer-SD

"Strany vládnej koalície plne rešpektujú ústavné práva občanov Slovenskej republiky na zhromažďovanie a slobodu prejavu. Čo však nemôžeme
rešpektovať je neschopnosť liberálnych médií, politických mimovládok a opozície akceptovať výsledky parlamentných volieb, ktorá sa prejavuje šírením klamstiev, nenávisti a hystérie. To všetko viedlo k atentátu opozičného aktivistu na predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica 15. mája 2024 v Handlovej. Neprešli ani tri mesiace a včerajší opozičný míting opäť skandoval tie isté štvavé heslá spred atentátu, ako “Dosť bolo Fica” a “Fico do basy”. Jeden atentát im zjavne nestačil. Strany vládnej koalície odsudzujú hrubé osobné útoky na ministrov vládnej koalície zo strany opozičných aktivistov, politikov a médií, len kvôli vykonávaniu svojich ústavných a zákonných kompetencií a plneniu programového vyhlásenia vlády SR. Strany vládnej koalície pristupujú s plným rešpektom k inému politickému názoru, ale šírenie nenávisti bez argumentov zaň nepovažujú. Preto s plnou vážnosťou verejne vyhlasujeme, že ak dôjde k ďalšiemu atentátu alebo útoku na predstaviteľa vládnej koalície, politická opozícia na čele s M. Šimečkom a B. Gröhlingom bude zaň niesť plnú zodpovednosť," uviedla strana vo svojom písomnom stanovisku.

Protesty v minulosti

"Pán Fico, chcel by som vám pripomenúť, ako vyzerali protesty, keď ste boli v opozícii vy," ozrejmil šéf SaS na sociálnej sieti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy