Zatiahnuté
Bratislava
Mária
12.9.2024
Šimečka odmieta obvinenia ministerky kultúry. Rezort kultúry na svojich tvrdeniach ale trvá
Zdielať na

Šimečka odmieta obvinenia ministerky kultúry. Rezort kultúry na svojich tvrdeniach ale trvá

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Politická hladina na Slovensku zostáva naďalej rozvírená. Postarali sa o to návrhy na odvolanie dvoch ministrov Šimkovičovej a Suska, ale tiež obvinenia šéfky kultúry na adresu Michala Šimečku. Z postu podpredsedu parlamentu ho chce odvolávať vládna koalícia. V nedeľu (18.8.) sa postavil pred kamery a rozhodol sa brániť. Rezort kultúry zdôraznil, že na svojich výrokoch trvá.

​Šimečka tvrdí, že z nadácie nezískal ani cent

"Je to akýsi akt pomsty za našu dobrú opozičnú prácu," uviedol predseda strany PS Michal Šimečka na tlačovej besede. Reč je o obvineniach na predsedu PS z rezortu kultúry, o tom, že z Fondu na podporu umenia mali ísť tisíce eur Nadácii Milana Šimečku. Ministerka Šimkovičová okamžite získala podporu koaličných lídrov. A opozícii vrátili úder. Michal Šimečka to ale tvrdo odmieta s tým, že z tejto nadácie nezískal ani cent. "Pán Fico a pani Šimkovičová úplne primitívne a cynicky zneužili fakt, že nadácia Milana Šimečku bola pomenovaná po mojom starom otcovi," dodal Šimečka.

"Ministerstvo kultúry SR trvá na svojich tvrdeniach, ktorými zmluvu medzi Fondom na podporu umenia a Nadáciou Milana Šimečku, uzavretú v júli 2024, označilo za neštandardnú. Trváme aj na výrokoch, v ktorých sme vyjadrili, že body 4.2 až 4.4 zmluvy považujeme za “poistenie si finančných zdrojov”," uviedlo v stanovisku Ministerstvo kultúry SR. Odvolanie Michala Šimečku podporí aj strana SNS. "Len od roku 2020 nadácia pána Šimečku staršieho dostala viac ako tristo tisíc eur," uviedol predseda strany SNS Andrej Danko.

​Ak premiér neprestane klamať, Šimečka podnikne právne kroky

"Predstavte si, že by existovala nadácia môjho deda Adama Fica. Čerpala by státisíce eur zo štátneho rozpočtu a ja by som verejne povedal, že nemám s tým nič spoločné. Pán predseda PS, to je už úbohé," vyjadril sa k situácii premiér Robert Fico. "Ak Robert Fico v súvislosti s nadáciou Milana Šimečku neprestane klamať, tak podniknem právne kroky," reagoval Šimečka.

Slovnej prestrelke sa v tejto súvislosti nevyhli ani minister Matúš Šutaj Eštók a Milan Majerský v diskusii TA3. "Nie je normálne, že by zo štátu dostávala nadácia PS pána Šimečku pol milióna eur a pán Šimečka sa k tomu ani neprizná," skonštatoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok "Pani ministerka naozaj presiahla ten pomyselný rubikon toho, čo má a nemá robiť," vyjadril sa predseda strany KDH Milan Majerský.

​Samotný fond sa obvineniam bráni

Obvineniam Martiny Šimkovičovej sa ale bráni aj samotný fond a tiež šéfka nadácie. "Nie je pravdou, že poskytnutie viacročnej podpory nadácii Milana Šimečku sa udialo neštandardným spôsobom. Fond poskytuje finančnú podporu formou viacročných projektov od svojho vzniku," informoval v stanovisku Fond na podporu umenia. "Sú absolútne nepravdivé všetky tvrdenia, že by rodina Šimečkovcov nejakým spôsobom profitovala finančne z našich aktivít nadácie," dodala riaditeľka Nadácie Milana Šimečku Veronika Fishbone Vlčková. 

Rezort kultúry ma podporu celej koalície

Rezort kultúry má ale silnú podporu premiéra a celej koalície. "Zmluva, ktorá garantuje Nadácii Milana Šimečku peniaze až do roku 2026, teda podľa názoru vedenia Ministerstva kultúry SR, nie je vhodným riešením. A zmluvná vymožiteľnosť verejných zdrojov na ďalšie dva roky nie sú štandardom pre podporu takéhoto typu projektu," uviedlo Ministerstvo kultúry SR vo svojom stanovisku.

Šimečka sa svojmu odvolávaniu vyhýbať nebude

"Navrhnem vládnej koalícii, aby za takéto hrubé zneužívanie demokratických inštitútov podala návrh na jeho odvolanie z funkcie podpredsedu národnej rady. A aby sa o návrhu na odvolanie ministerky kultúry a pána Šimečku konala spoločná rozprava," povedal premiér Fico.

Toto podľa podpredsedu parlamentu Michala Šimečku nie je možné. Svojmu odvolávaniu sa ale vyhýbať nebude. A dve mimoriadne schôdze o odvolávaní ministrov kultúry a spravodlivosti by mali byť už v utorok (20.8.). "Rešpekt pred tým určite nemáme. By som pripomenul pánovi premiérovi, že to technicky nejde a nech si naštuduje rokovací poriadok národnej rady. Je to ich rozhodnutie," ukončil Šimečka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy