Zatiahnuté
Bratislava
Mária
12.9.2024
Poslanci dnes neodvolali ani Martinu Šimkovičovú. Aké boli reakcie?
Zdielať na

Poslanci dnes neodvolali ani Martinu Šimkovičovú. Aké boli reakcie?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po neúspešnom odvolaní Borisa Suska, kedy plénum nebolo uznášaniaschopné, sa pravdepodobne zopakuje podobný scenár aj pri ministerke kultúry. Opozičný poslanci iniciovali mimoriadnu schôdzu, ministerke vyčítajú okrem iného aj personálne zmeny v Slovenskom národnom divadle a Slovenskej národnej galérii.

"Budeme na túto tému diskutovať vtedy, keď nám to bude vyhovovať," reagoval poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD). "Nemôžu sa čudovať vládni politici, že máme plné ulice protestujúcich občanov, keď nechcú diskutovať v NR SR," argumentoval Milan Majerský (KHD). Poslanci NR SR neboli uznášaniaschopní ani pri návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). V rokovacej sále sa ich prezentovalo len 60. Podpredseda NR SR poverený riadením parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD) preto odložil začiatok schôdze na stredu (21. 8.) od 11.30 h.

Ministerka reagovala na opozíciu, že na svoje kroky má právo a koná zákonne. Vo funkcii ju podporuje aj premiér Robert Fico (Smer-SD). Opozícia pre koaličné obštrukcie nevylučuje ďalšie protesty. Ich podoba sa ale v budúcnosti môže zmeniť. Tibor Gašpar zo Smeru avizuje lex atentát 2. Posvietiť by sa mohlo na to, čo ľudia na zhromaždeniach skandujú. 

Danko: Prečo neukázať, že aj my máme svoju podporu?

"Opäť bičujete vášne. opäť chcete, aby sa tu niečo vážne stalo, miesto toho, aby ste sklonili hlavu a sa ospravedlnili," reagoval Gašpar na opozíciu. "Diktovať ľuďom čo smú a čo nesmú hovoriť? Predpisovať, že môžte ísť na demonštráciu a môžte tam len chváliť túto vládu? To je tak absurdné. Ja neviem aký zákon vymyslia, ale ak by im išlo o to, aby sa nesmeli kričať vulgarizmy alebo nenávistné prejavy, tak keby taký zákon platil pred pár rokmi, tak by Smer nikdy nemohol zorganizovať žiadnu demonštráciu," vyjadril sa Michal Šimečka (PS). Danko navrhuje protest koalície. "Prečo neukázať, že aj my máme svoju podporu," pýtal sa. 

Viac si pozrite v reportáži.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy