Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Mária
12.9.2024
Politické napätie narastá: Neobsadené funkcie a odvolanie Šimečku môžu ochromiť parlament
Zdielať na

Politické napätie narastá: Neobsadené funkcie a odvolanie Šimečku môžu ochromiť parlament

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Letná politická prestávka sa pomaly končí a politici majú resty. Obsadené nie sú viaceré stoličky. Chýba šéf parlamentu, riaditeľ SIS, či predsedovia dvoch parlamentných výborov. No a SNS chce po novom o kreslo pripraviť aj podpredsedu Národnej rady Michala Šimečku z Progresívneho Slovenska. Ak by k odvolaniu prišlo, otrasie to fungovaním parlamentu. Opozícia totiž avizuje, že celý chod zákonodarného zboru nechá len na bedrách koalície.

​Nová politická sezóna sa začína odvolávaním. V septembri sa poslanci opäť zídu pri vyslovení nedôvery ministrom Martine Šimkovičovej a Borisovi Suskovi. No a ďalšie odvolávanie je na spadnutie. Tentoraz vnútroparlamentné. "SNS vyzbiera podpisy na odvolanie pána Šimečku a odovzdáme ich Smeru," povedal šéf SNS Andrej Danko.

Na zvolanie mimoriadnej schôdze je potrebných 30 poslaneckých podpisov. SNS so Smerom ma 52 poslancov. Podpisy od ďalšieho koaličného partnera tak nepotrebuje. A možno by ich ani na odvolanie Michala Šimečku nedostala. "K tomuto si sadneme na predsedníctve strany Hlas, preto sme k tomu nedali stanovisko, či ho podporíme alebo nie," vysvetlil Richard Raši (Hlas-SD).

Ďalšie spory v parlamente

Ak by bol totiž odvolaný Michal Šimečka, tak by riadenie schôdzí zostalo len na troch ľuďoch a to zvyšných podpredsedoch. Problémom je aj to, že parlament stále nemá obsadenú ani najvyššiu funkciu a to predsednícku stoličku. Zastupovaním je poverený podpredseda Žiga. A to aj napriek tomu, že by Hlas na nej rád videl Richarda Rašiho.

​Dôvodom je, že sa záujmom o túto lukratívnu stoličku netají ani strana SNS. Hlas jej ju dať ale nechce. Koalícia by onedlho mohla stáť ale aj pred ďalším problémom. "Ak bude odvolaný Michal Šimečka, tak ja navrhnem svojim kolegom, aby sme opustili všetky pozície predsedov výborov a podpredsedov výborov," vyjadril sa Branislav Gröhling (SaS).

"Súhlasím a som presvedčený, že opozícia v tomto bude jednotná. Pokus o odvolávanie opozičného podpredsedu je iba akt pomsty," hovorí Šimečka. V praxi by to ale znamenalo, že až 6 parlamentných výborov by nebolo možné vôbec zvolať a to presne tie, ktorých vedenie patrí opozícii.

Čo hovorí rokovací poriadok?

Podľa rokovacieho poriadku musí predseda vždy niekoho oficiálne poveriť zastupovaním. Čo sa nestane. Dva z výborov sú už pritom teraz zablokované. V júni sa koalícia rozhodla odvolať jej šéfov Máriu Kolíkovú a Michala Šípoša. Komplikácie by ale nastali aj vo výboroch, ktoré vedú koaliční poslanci. Takmer v každom z nich ako podpredseda figuruje práve člen opozície.

"Prepáčte, nebude si tu Robert Fico vyberať kto bude sedieť v akom výbore. nebudeme tam dávať mená, ktoré sa budú páčiť túto koalícii," dodáva Gröhling.

Vyhrážky odchodom z parlamentných postov pritom nie sú novinka. Rovnaký postup politici zvolili aj v roku 2015, keď chcel Smer z podpredsedníckej stoličky odvolať Jána Fígeľa z KDH. Stoličku si nakoniec udržal.

Resty pri postoch ale nemá len parlament. Už niekoľko mesiacov nemá šéfa ani SIS. Na čakačke je Pavol Gašpar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy