Zatiahnuté
10°
Bratislava
Mária
12.9.2024
Premiér predloží návrh na odvolanie Šimečku z postu podpredsedu NR SR
Zdielať na

Premiér predloží návrh na odvolanie Šimečku z postu podpredsedu NR SR

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Robert Fico (Smer-SD) na koaličnej rade na budúci týždeň oficiálne predloží návrh na odvolanie predsedu opozičného Progresívneho Slovenska Michala Šimečku z postu podpredsedu Národnej rady SR. Informoval o tom na piatkovej (23. 8.) tlačovej konferencii.

Fico podľa vlastných slov nikdy nebude spochybňovať právo opozície mať pozície v NR SR na základe výsledkov parlamentných volieb.

"Predseda najsilnejšej opozičnej strany bol zvolený v národnej rade za podpredsedu národnej rady, ale takáto pozícia nie je viazaná na konkrétne meno, je viazaná na predstaviteľa opozície," podotkol predseda vlády.

Protesty na ochranu finančných záujmov

Je presvedčený, že Šimečka organizuje a zneužíva protest na ochranu finančných záujmov vlastnej rodiny, a preto nemôže byť podpredsedom parlamentu. "Rovnako vyhlasujeme, že opozícia môže prísť s iným menom na post podpredsedu NR SR a vládna koalícia garantuje, že tento človek bude za podpredsedu NR SR aj zvolený," deklaroval Fico.

Nie je podľa premiéra problém pre stranu získať potrebných 30 podpisov poslancov na Šimečkovo odvolanie. Tvrdí, že rovnaké stanovisko na odvolanie Šimečku má aj koaličná SNS, zároveň počkajú ešte na stanovisko strany Hlas-SD.

Podľa Šimečku ide o zastierací manéver a pomstu za opozičnú prácu

Útok na rodinu predsedu PS a podpredsedu Národnej rady (NR) SR Michala Šimečku je len zastierací manéver a pomsta za opozičnú prácu. Vyhlásil to Šimečka v reakcii na vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý je presvedčený, že šéf PS organizuje a zneužíva opozičné protesty "na ochranu finančných záujmov vlastnej rodiny", a preto nemôže byť podpredsedom parlamentu.

"Chabý útok na opozíciu vedený cez moju rodinu, ktorá vo verejnom priestore pôsobí desaťročia, je len zastierací manéver a pomsta za opozičnú prácu," uviedol v stanovisku Šimečka. Tvrdí, že predstavitelia koalície sa správajú ako komunisti. "Cenzurujú, kádrujú a útočia na rodinu. Ficova vláda pomsty má problémy, potrebujú odviesť pozornosť. Nevyšiel im útok cez môjho nebohého starého otca, tak skúšajú pošpiniť moju mamu a partnerku," doplnil.

Šimečka tvrdí, že novela trestných kódexov z dielne koalície spôsobila vlnu kriminality. "Bezvýznamná SNS sa im v koalícii utrhla z reťaze a robí hanbu do celého sveta. Ich plán v tichosti pustiť na slobodu kriminálnika Kováčika nevyšiel, naopak, do ulíc sme uprostred leta dostali 18-tisíc ľudí. Nespravili nič pre lepšie školy, nemocnice, infraštruktúru či ekonomiku," uviedol s tým, že toto je dôvod, prečo koalícia útočí na jeho osobu.

Tlačovú konferenciu Roberta Fica a Tibora Gašpara si môžete pozrieť tu:

Tlačovú konferenciu Progresívneho Slovenska si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy