Zatiahnuté
Bratislava
Mária
12.9.2024
Prezident po mesiaci prehovoril. Kritizuje opozíciu a vyzýva na zmierenie
Zdielať na

Prezident po mesiaci prehovoril. Kritizuje opozíciu a vyzýva na zmierenie

Zdroj: FB: Peter Pellegrini

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezident Peter Pellegrini po takmer mesiaci vystúpil v piatok 23. 8. s vyjadrením k verejnosti. V zverejnenom videu kritizuje opozíciu a Martine Šimkovičovej vyčíta  spôsob, akým odvolala šéfa SND Mateja Drličku. Upozorňuje na návrat "nevraživej atmosféry".

​Pellegrini zároveň ohlasuje, že sa chce stretnúť s Robertom Ficom, Petrom Žigom a ďalšími straníckymi lídrami, s cieľom diskutovať o možnostiach zmiernenia napätia v spoločnosti.

Vyjadril znepokojenie nad poslednými týždňami

Vo zverejnenom videu na sociálnej sieti vyjadruje znepokojenie nad poslednými týždňami vývoja, avšak nie kvôli konkrétnym rozhodnutiam politikov, ktoré podľa jeho názoru neprekračujú bežný rámec politického diania. Jeho obavy sú skôr z opätovného vzostupu nevraživej atmosféry, radikálnych vyjadrení politikov a otvorenej nenávisti na sociálnych sieťach.

​Súčasnú situáciu považuje za regresiu do obdobia pred atentátom na predsedu vlády. "Akoby sme na tento incident úplne zabudli, chýba sebareflexia, zmierenie a všetky predsavzatia o zlepšení správania sa a upokojení situácie boli zabudnuté," konštatuje.

Podľa neho chýba diskusia

Podľa Pellegriniho sa namiesto kultivovanej diskusie v parlamente opäť objavujú demonštrácie v uliciach a namiesto rešpektovania výsledkov volieb, ktoré sú podporované aj prieskumami verejnej mienky, sa objavujú názory na potrebu revolúcie na záchranu demokracie.

Prezident sa naposledy verejne vyjadril koncom júla počas olympiády v Paríži. Od jeho posledného verejného vystúpenia čelili kritike ministerka kultúry Martina Šimkovičová a minister spravodlivosti Boris Susko, a to za situáciu v kultúre a prepustenie odsúdeného Dušana Kováčika z väzenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy