Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
MIRRI vyhlasuje eurofondovú výzvu určenú na podporu cyklodopravy
Zdielať na

MIRRI vyhlasuje eurofondovú výzvu určenú na podporu cyklodopravy

Google News Button Sledovať správy

BUČANY / Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR v pondelok vyhlasuje prvú časť eurofondovej výzvy na podporu cyklodopravy v objeme takmer 84 miliónov eur. V budúcom roku bude výzva rozšírená na 100 miliónov eur. Na pondelkovej tlačovej konferencii v obci Bučany (okres Trnava) o tom informoval minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

Výzva je určená aj na doplnkovú cyklistickú infraštruktúru

Od výzvy sa očakáva podpora a rozšírenie siete cyklodopravných trás. "Teda tých trás, ktorých cieľom bude najmä odľahčenie dopravy, ktorých cieľom bude, aby sa ľudia presunuli z motorových vozidiel či z mestskej hromadnej dopravy na cyklochodníky," priblížil minister. Okrem tzv. líniovej cyklistickej infraštruktúry je výzva určená aj na doplnkovú cyklistickú infraštruktúru. "Môžu to byť systémy zdieľaných bicyklov, e-bicyklov, e-kolobežiek, ale aj napríklad odstavné zariadenia pre bicykle," podotkol. Finančné prostriedky môžu byť použité nielen na výstavbu novej infraštruktúry, ale aj na rekonštrukciu či modernizáciu už existujúcej.

O podpore projektov budú rozhodovať jednotlivé regióny

Minister priblížil, že do výzvy sa môžu zapojiť mestá, mestské časti, združenia obcí alebo združenia právnických osôb s výlučnou účasťou obcí. Takisto vyšší územný celok alebo rozpočtová či príspevková organizácia, ktorej zriaďovateľom je vyšší územný celok, mesto alebo obec. Rovnako môže ísť o mimovládne organizácie, občianske združenia, neziskové organizácie alebo nadácie. Predkladať bude možné projekty v hodnote viac ako 201.000 eur.

Výzva bude otvorená dovtedy, kým budú disponibilné finančné prostriedky. Ide o výzvu, ktorá je súčasťou integrovaných územných investícií, čo znamená, že o podpore projektov budú rozhodovať jednotlivé regióny. Cieľom výzvy je tzv. Vízia nula. "To znamená, aby sme dospeli k bodu, že bude nula úmrtí na našich cestách," povedal Raši. Upozornil, že podobná výzva je otvorená pre mestá nad 20.000 obyvateľov v rámci plánu obnovy. Do avizovanej eurofondovej výzvy sa tak budú môcť tieto mestá zapojiť až po ukončení projektu z plánu obnovy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy