Zatiahnuté
12°
Bratislava
Ľudomil
14.9.2024
Raši kritizuje Danka: Nechápe, prečo si pri šéfovi NR SR nárokuje to, čo mu nepatrí
Zdielať na

Raši kritizuje Danka: Nechápe, prečo si pri šéfovi NR SR nárokuje to, čo mu nepatrí

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ihneď po prvom rokovaní poprázdninovej vlády sa predsedovia politických strán premiestnili do traktu predsedu vlády na toľko očakávané rokovanie koaličnej rady. Otvorených a sporných otázok v rámci vládneho trojlístka totiž ostalo niekoľko a horúcim zemiakom sú aj konsolidačné opatrenia z dielne ministra financií. Napriek tomu rokovanie trvalo len tri hodinky a stručná informácia od predsedu vlády znie, že sa vraj politici na všetkom dohodli.

​Strana Smer aj Hlas dodržiava koaličnú zmluvu, tvrdí Raši

Šéf SNS Andrej Danko spochybňuje základný akt koaličnej zmluvy, keď si jeho strana nárokuje na post predsedu NR SR. Táto funkcia patrí podľa koaličnej dohody Hlasu-SD. Vyhlásil to podpredseda Hlasu-SD a minister investícií Richard Raši. Pýta sa, čo je Dankovým cieľom, keď chce zásadne zasiahnuť do koaličnej zmluvy. "Keď máme koaličnú zmluvu, ktorú dodržiava strana Smer a strana Hlas, a máme na to mandát od našich voličov, ale aj od celého snemu, kladiem si otázku, prečo chce niekto do nej zásadne zasiahnuť a nárokuje si na niečo, čo mu nepatrí," povedal Raši novinárom pred stredajším zasadnutím vlády. Tvrdí, že pozícia predsedu NR SR je jedna z kľúčových pozícií a patrí Hlasu-SD. Pýta sa, či chce Danko spochybniť koaličnú zmluvu a fungovanie vlády a či chce, aby vznikol vo vláde problém. Tvrdí, že tieto otázky si kladú aj ľudia v teréne.

Minister pripomenul, že na základe koaličnej dohody funguje vláda. "Jasne hovorí o fungovaní vlády a je postavená na základe počtu poslancov NR SR a bola podpísaná pri plnom vedomí a svedomí všetkých účastníkov," zdôraznil s tým, že nevidí žiaden dôvod na nedodržiavanie koaličnej zmluvy a Danko vysiela zbytočné signály. Raši má informáciu, že koaličná rada by mala byť do konca týždňa. Zaoberať by sa mala aj otázkou predsedu NR SR. Zástupcovia Hlasu-SD sú podľa neho pripravení ísť na koaličnú radu kedykoľvek. Raši odmieta, že by pri jeho podpore na post šéfa NR SR oslovili opozičných poslancov. O postupe pri prípadnom odvolávaní Michala Šimečku (PS) z postu podpredsedu NR SR rozhodnú podľa neho na predsedníctve Hlasu-SD spolu s poslancami za Hlas-SD.

Na otázku, či práve prípadne nedohoda na personálnej výmene nemôže stroskotať niekoľko mesačná práca ministra financií na konsolidačných opatreniach priamo lídri neodpovedali. je ale zrejmé, že to bude náročná diskusia. "Počkám si na pána ministra financií, aby nám povedal, aké je to menu a aký je tlak na šetrenie," uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. "Toto sú veci, ktoré na stole sú a potrebujeme ich riešiť. Na to potrebujeme vyriešiť tú najpodstatnejšiu, porozdeľovať funkcie v štáte, ja si myslím, že nejaká predbežná dohoda je," povedal minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy