Jasno
26°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
V Prahe sa začína medzinárodná konferencia Globsec Forum 2024
Zdielať na

V Prahe sa začína medzinárodná konferencia Globsec Forum 2024

Google News Button Sledovať správy

PRAHA / V českom hlavnom meste sa v piatok začína trojdňová medzinárodná konferencia Globsec Forum 2024. Do Prahy podľa riaditeľa rovnomennej organizácie Róberta Vassa príde približne 2-tisíc hostí z viac než 70 krajín vrátane premiérov, prezidentov a desiatok ministrov, informuje TASR.

Heslom 19. ročníka tejto bezpečnostnej konferencie je "Ako utíšiť búrku", čo podľa organizátorov odkazuje na zložitú medzinárodnú situáciu vyplývajúcu z vojen na Ukrajine a Blízkom východe. Tohtoročný Globsec sa bude prvýkrát konať v hlavnom meste ČR, predchádzajúcich 18 ročníkov prebehlo v Bratislave.

Okrem ozbrojených konfliktov a ďalších kríz budú účastníci diskutovať aj o hrozbách hybridných vojen, rastúcom vplyve autoritárskych režimov a spravodlivom mieri. Debatovať sa tiež bude o budúcnosti EÚ v novom funkčnom období Európskej komisie, technologickej revolúcii v oblasti umelej inteligencie (AI) a súvisiacich vplyvoch na národnú bezpečnosť.

Na konferencii sa zúčastnia predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, dánska premiérka Mette Frederiksenová aj fínsky prezident Alexander Stubb. Z českých politikov vystúpi prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala, minister zahraničných vecí Jan Lipavský a ďalší ústavní činitelia.

Von der Leyenovej aj Frederiskenovej počas piatkového galavečera na Pražskom hrade udelia Českú a slovenskú transatlantickú cenu za ich prínos v oblasti medzinárodnej spolupráce. Rovnaké ocenenie bude udelené in memoriam aj bývalému českému diplomatovi Martinovi Povejšilovi. Globsec Forum 2024 sa v českom hlavnom meste bude konať od 30. augusta do 1. septembra.

Petr Pavel odkazuje, že musíme zotrvať v podpore Ukrajiny

Naďalej podporovať Ukrajinu je nielen správne, ale aj v záujme Európy a transatlantického spoločenstva, vyhlásil v piatok český prezident Petr Pavel na úvod konferencie Globsec v Prahe. Podľa neho stále existuje priestor, aby sa pre Kyjev robilo viac a aby sa účinnejšie presadzovali sankcie proti Rusku, informuje osobitný spravodajca TASR.

"(Na Ukrajine) čelíme dlhodobému konfliktu s nejasným výsledkom, avšak čas môže byť v prospech Ukrajiny a jej spojencov - ale iba ak sa zjednotia a poučia z posledného dva a pol roka (vojny)," vyhlásil Pavel.

Rusko si podľa neho naďalej myslí, že svoj prístup nemusí meniť. Na dosiahnutie spravodlivého a trvácneho mieru je potrebné naďalej poskytovať Ukrajine dostatočnú a predvídateľnú podporu, zdôraznil český prezident.

Vojna je podľa neho scestná

Ruskú agresiu označil za "cynickú". Rusko podľa neho musí pochopiť a dospieť do bodu, že pokračovať v tejto "scestnej" vojne proti Ukrajine už nie je v jeho záujme. "Žijeme v stále viac konfliktnom svete, ale aj napriek tomu verím, že medzinárodný poriadok založený na pravidlách a spolupráci prospieva nielen Západu, ale všetkým členom medzinárodnej komunity," poznamenal.

Kontinentálna Európa podľa Pavla stojí pred štrukturálnymi a ekonomickými výzvami. Spomenul pritom nízku sebestačnosť v oblasti kritických surovín, liekov alebo polovodičov, ktorá bráni hospodárskemu vývoju.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy