Jasno
26°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Kontroverzný návrh: Okrem premiéra by dostávali doživotnú rentu aj prokurátori
Zdielať na

Kontroverzný návrh: Okrem premiéra by dostávali doživotnú rentu aj prokurátori

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po predsedovi vlády by mal doživotnú rentu dostávať aj generálny prokurátor. Stačilo by mu odslúžiť štyri roky. Doživotne by potom dostával dôchodok vo výške platu - teda mesačne takmer 5.300 eur. Počíta s tým návrh zákona poslanca Smeru Daniela Karasa.

​Generálnemu prokurátorovi stačia štyri roky vo funkcii

Zamestnanecké benefity, o ktorých sa bežným Slovákom môže iba snívať. Prináša ich zákon, ktorý do parlamentu putoval z dielne Smeru a ktorý má potenciál povolanie prokurátora, tobôž toho generálneho, mimoriadne zatraktívniť. Kým vojaci a policajti si potrebujú odkrútiť najmenej 25 rokov, prokurátorom by stačilo na výsluhový dôchodok pracovať dvadsať. Generálnemu prokurátorovi dokonca iba štyri. Jeho funkčné obdobie je pritom sedemročné. Taký Maroš Žilinka oslávi štyri roky vo funkcii v decembri. Ak teda začne zákon prvého januára platiť, môže na druhý deň skončiť. A do konca života dostávať 1,3 desatiny násobku každoročne valorizovaného poslaneckého platu, teda aktuálne takmer 5300 eur. Zle nepochodia ani jeho kolegovia. Radoví prokurátori ako výsluhu by mesačne dostávali štyri pätiny poslaneckého platu, čo je teraz viac než 3200 eur.

TV JOJ

​Javí sa to ako legálna korupcia, hovorí Kolíková

"Podľa mňa je to normálny proces, ktorý už dávno mal byť zavedený v praxi," povedal o svojom návrhu poslanec NR SR Daniel Karas (Smer-SD). "Javí sa to ako legálna korupcia, získať si zo strany Smer prokurátorov," vyjadrila sa exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). "Alebo chce vytvoriť priestor pre to, aby Maroš Žilinka mohol odísť niekam inam z funkcie a aby ho nahradili niekým ďalším, možno ešte lojálnejším," uviedol poslanec NR SR Ondrej Dostál (SaS). "Určite si nikto nikoho nekupuje," odpovedal Karas. "Je to legitímny návrh, ktorý bude predmetom rokovania Národnej rady," povedal Minister spravodlivosti SR Boris Susko. "Myslím si, že to pomerne dosť zneužíva túto tému ako väčšinu vecí," priblížil minister obrany SR Robert Kaliňák"Ja nie som fanúšik týchto týchto doživotných rent," vyjadril svoj názor minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Štyri roky sú nič, tvrdí Taraba

"Čiže Maroš Žilinka za to, že bol generálny prokurátor štyri roky, bude mať nárok na vyššiu doživotnú rentu ako premiér," skonštatoval Dostál. "My sme nikdy nikomu nezávideli," pripomenul Kaliňák. "Štyri roky sú nič. Nech je to aspoň jedno celé funkčné obdobie, štyri roky sú nič," uviedol Taraba. "Myslím si, že v rokoch nevidím nejaký problém momentálne," vyjadril sa k pripomienke Karas. "Momentálne je každý rok extrémne náročný a pán poslanec usúdil, že po štyroch rokoch je už ten nárok, lebo štyri roky je už dosť výkon na to, akým spôsobom je osoba generálneho prokurátora, ktorý je na čele Generálnej prokuratúry nasadzovaný v rámci toho boja medzi dobrom a zlom," povedal Kaliňák

Generálna prokuratúra návrh víta

Navrhovateľ novely Daniel Karas je poslaneckým nováčikom, pôsobí vo finančnom výbore a toto je jeho vôbec prvá zákonodarná iniciatíva. Tým, že je to poslanecký a nie vládny návrh, vyhne sa pripomienkovaniu. "Obchádzajú riadny legislatívny proces," skonštatoval Dostál. "Je to zbabelosť, ja sa domnievam aj ministra spravodlivosti, ktorý musel vedieť o tomto návrhu. Musel to vedieť," dodala Kolíková. Minister spravodlivosti Boris Susko sa vyjadril, že s ním návrh zákona nekonzultovali. "Tak je zrejmé, že to nenapísal poslanec Karas. Ja sa domnievam, že je to legislatívna technika, ktorá je blízka dielne Generálnej prokuratúry," reagovala Kolíková. "Teraz, že tu budeme každému dávať životné renty na iných pozíciách, ja som trošku skeptický k tomu," dodal Taraba. "V čase, kedy potrebujeme stabilizovať verejné financie. Aký obchod tu momentálne nastáva?" pýta sa Kolíková. "Nevidel som tam nejaké zásadnejšie významné rozpočtové nároky," uviedol Kaliňák. "Tá debata určite ešte bude veľmi, veľmi veľká k tomu a určite bude prebiehať, takže ja v tom nevidím žiaden problém," priblížil Susko. Samotná Generálna prokuratúra poslala stanovisko, že poslanecký návrh víta a že zavedenie výsluhových dôchodkov by vraj bolo naplnením dlhoročných legitímnych očakávaní prokurátorov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy