Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ľudomil
14.9.2024
KDH vyzýva Fica: Ak si chlap, odstúp kvôli rodinným dotáciám
Zdielať na

KDH vyzýva Fica: Ak si chlap, odstúp kvôli rodinným dotáciám

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kresťansko-demokratické hnutie vyzýva Roberta Fica, aby odstúpil z postu premiéra. Reaguje tak na zistenia poslankyne hnutia, že agentúra Smer sro, ktorej jediným konateľom je Ficov syn, dostala dotácie od štátu. Nespochybňuje pritom samotnú dotáciu, ale reaguje na Ficov prísľub, že ak by jeho rodina dostávala dotácie podobne ako rodinní príslušníci šéfa Progresívneho Slovenska, tak by odstúpil.

"Predstavte si opäť situáciu, že by som ja bol v takom postavení. Nemožné. By sme si nikdy nedovolili ťahať rodinných príslušníkov do takýchto schém. Ja by som odstúpil z funkcie, keby toto na mňa vytiahol politický oponent, tak odstúpim funkcie," tieto slová vyriekol predseda vlády Robert Fico, keď zaútočil na svojho hlavného politického oponenta Michala Šimečku.

Obvinil ho, že organizuje protivládne protesty len preto, že jeho družku a mamu odstrihli od štátnych dotácií. Tie pritom dostávali aj za jeho vlád. Poslankyňa KDH Martina Holečková mu pripomenula, že dotácie dostáva aj firma, ktorá patrí strane Smer a ktorej jediným konateľom nie je nik iný ako Ficov syn.

"Čiže podľa Vašej logiky všetky tieto peniaze skončili vo vašom vrecku. Vy ste však minulý týždeň povedali, že ak sa čerpanie štátnych peňazí bude týkať vašich firiem alebo firiem vašej rodiny tak odstúpite, a ja sa preto pýtam, či dodržíte slovo," vyzvala prostredníctvom sociálnej siete predsedu vlády Martina Holečková.

Podľa Kaliňáka Fico nemá dôvod odstupovať

Minister obrany Robert Kaliňák, ktorý bol konateľom Agentúry Smer s.r.o ešte pred Ficovym synom, a za ktorého éry táto agentúra dostala desiatky tisíc eur však tvrdí, že ide o úplne inú situáciu a premiér Robert Fico nemá prečo odstupovať.

"Toto bola agentúra Smer, ktorá nie je v rodinnom vlastníctve, ale je vo vlastníctve strany Smer ako takej. Je to legálne. Keď si predstavíme, že to je zamestnávanie znevýhodnených ľudí, tak to dostávajú znevýhodnení ľudia. Tu tie peniaze dostáva Šimečkova rodina, cítite ten rozdiel?" priblížil minister obrany Robert Kaliňák.

Dotácia slúži na prevádzku chránenej dielne v Prešove, Kaliňák nevedel povedať, na čo presne

Podľa zmluvy je z nej platený jeden človek, agentúra ako taká ma v popise vydavateľskú a propagačnú činnosť, či výrobu propagačných predmetov. KDH dotáciu nespochybňuje, rovnako ako nespochybňuje dotácie pre družku a mamu Michala Šimečku, či nadáciu, pomenovanú po jeho starom otcovi.

"My sme dali, ja som dnes dal apel na premiéra, či dodrží sľub, ktorým vyhlásil, že ak sa preukáže, ak niekto bral dotácie z jeho príbuzných, že odstúpi, či sa zachová ako chlap," vysvetlil podpredseda KDH Viliam Karas.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy