Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
SaS chce mimoriadnu schôdzu k situácii v polícii aj bezpečnosti v SR
Zdielať na

SaS chce mimoriadnu schôdzu k situácii v polícii aj bezpečnosti v SR

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Opozičná strana SaS chce iniciovať mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR k situácii v Policajnom zbore a bezpečnosti na Slovensku. Začína zbierať podpisy poslancov potrebné na jej zvolanie. Chce, aby sa na nej zúčastnil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Na utorkovej tlačovej konferencii to avizoval poslanec parlamentu za SaS Juraj Krúpa.

"Opakovane sme vyzývali ministra vnútra Šutaja Eštoka, aby prišiel na brannobezpečnostný výbor a priblížil kroky na zlepšenie situácie v Policajnom zbore. Šutaj Eštok sa však pred poslancami skrýva a neodpovedá na otázky. Rozhodli sme sa preto iniciovať mimoriadnu schôdzu o bezpečnostnej situácii na Slovensku a situácii v polícii," skonštatoval.

SaS hovorí o rozklade bezpečnostných zložiek

Krúpa ministra a súčasný vládny kabinet skritizoval za chaos a rozklad v bezpečnostných zložkách. "Frustrácia policajtov je do očí bijúca. Navyše, v najbližších mesiacoch očakávame masívne odchody ďalších policajtov," podotkol. Spoločne s poslankyňou Máriou Kolíkovou (SaS) skritizovali aj novelu trestných kódexov. Tá podľa nich priniesla nárast krádeží. "Má dosah aj na prepúšťanie ľudí z výkonu trestu odňatia slobody nad rámec všetkých pravidiel, ktoré tu platili predtým," dodala Kolíková.

Opozícia opakovane kritizovala aktuálny stav v Policajnom zbore. Poukázala na to, že chýbajú tisíce policajtov a ďalší svoj odchod zvažujú. Rezort vnútra deklaroval, že súčasné vedenie na zlepšení situácie pracuje a podniklo viaceré kroky na stabilizáciu. Upozornilo na to, že rokmi zanedbávaný stav v polícii sa nedá vyriešiť okamžite.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy