Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jolana
15.9.2024
Podľa Ústavného súdu zmena podmienok pre referendum nie je protiústavná
Zdielať na

Podľa Ústavného súdu zmena podmienok pre referendum nie je protiústavná

Google News Button Sledovať správy

KOŠICE / Zmena podmienok platnosti miestneho referenda v Bratislave a Košiciach, ktorú parlament schválil v máji minulého roka, je v súlade s ústavou. Vyplýva to z rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý nevyhovel návrhu bývalej prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Tá na ÚS napadla zmeny v zákonoch o hlavnom meste SR Bratislave a meste Košice.

ÚS rozhodol na stredajšom neverejnom zasadnutí pléna. Podľa príslušných ustanovení je pre platnosť miestneho referenda v Bratislave a Košiciach postačujúce, ak sa na ňom zúčastní rovnaký počet oprávnených voličov, ako sa zúčastnil na predchádzajúcich voľbách do mestského či miestneho zastupiteľstva. Podmienky v iných obciach pritom ostali bez zmeny.

Bývalá hlava štátu napadla novelizačný predpis s tým, že porušuje rovnosť volebného práva vo vzťahu k obyvateľom Bratislavy a Košíc, keďže ich hlasom v referende je priznávaná iná váha, ako hlasom obyvateľov iných obcí. Cieľom zmien malo byť podľa predkladateľov posilnenie volebného práva občanov v samospráve tým, že sa uľahčí a zefektívni mestské a miestne referendum. K úprave pritom došlo v rámci novelizácie viacerých zákonov súvisiacich s novou stavebnou legislatívou, voči čomu prezidentka taktiež namietala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy