Skoro jasno
14°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Novým stálym predstaviteľom SR pri Európskej únii bude Juraj Nociar
Zdielať na

Novým stálym predstaviteľom SR pri Európskej únii bude Juraj Nociar

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Novým stálym predstaviteľom SR pri Európskej únii (EÚ) v Bruseli bude Juraj Nociar. Doteraz pôsobil ako riaditeľ kabinetu slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča. Pred odchodom na vyslanie ho prijal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD). TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Šéf slovenskej diplomacie podotkol, že prioritou SR v Únii je chrániť slovenské národno-štátne záujmy a presadzovať zachovanie práva veta v oblastiach, v ktorých je ešte možné ho využiť. Kľúčovým článkom pri komunikovaní týchto záujmov je podľa neho Stále zastúpenie SR pri EÚ.

"Zástupcovia Slovenska budú na pôde Európskej únie plnohodnotne prispievať k hľadaniu spoločných riešení pre európske a globálne výzvy, no rovnako budú aktívne tlmočiť naše principiálne postoje a obhajovať slovenské záujmy," skonštatoval Blanár.

Nociar podotkol, že EÚ čelí viacerým bezprecedentným výzvam. "Jej schopnosť spoločne ich riešiť je zásadná tak pre stabilitu, ako aj jej celkový rozvoj a postavenie na globálnej scéne," uviedol s tým, že je potrebné rešpektovať všetky členské štáty a vďaka tomu posilňovať jednotu EÚ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy