Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Koalícia sa na mene predsedu parlamentu stále nedohodla. Opozícia navrhne kandidáta
Zdielať na

Koalícia sa na mene predsedu parlamentu stále nedohodla. Opozícia navrhne kandidáta

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Koalícia sa dohodla na mene predsedu parlamentu. Alebo aj nedohodla. Záleží na tom, ktorú stranu počúvate. Hlas verí, že pokus dosadiť na post Richarda Rašiho je v cieľovej rovinke, no národniari s Andrejom Dankom ustúpiť neplánujú. Celá voľba sa tak odkladá na neurčito. Svojou troškou chce rozkolu pomôcť opozícia. Podľa informácií TV JOJ navrhne vlastného kandidáta - zatiaľ má hlasov najviac.

Boj o post predsedu parlamentu trvá už päť mesiacov

​"O termíne a procese tejto voľby ešte budeme viesť rozhovory v rámci tejto koalície," povedal prezident Peter Pellegrini 8.apríla. Súčasný prezident zrejme 8. apríla ešte netušil, aké pozičné vákuum svojim odchodom do paláca vytvoril. Boj o to, kto bude v parlamente držať pomyselné jablko moci prebieha už päť mesiacov. A stále sme riešenie nepočuli. Na koaličných radách sa ešte nerozhodlo o tom, komu bude chutiť najviac. 

Krátka veta “Koaličná rada sa dohodla na ďalšom postupe” už medzi novinármi zľudovela, no po nedávnom stretnutí pôsobí trochu zvláštne. Vyjadrenia dvoch konkurentov sú totiž protichodné. "Všetky strany, myslím si, že rešpektovali, že táto pozícia patrí Hlasu. My sme sa na koaličnej rade dohodli, že každý akceptuje koaličnú zmluvu a že koaličná zmluva sa otvárať nejde," povedal Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). "Strany Smer - SD a SNS navrhujú pána Andreja Danka," uviedla v stanovisku strana SNS.

Podľa informácii TV JOJ navrhne opozícia vlastného kandidáta

"Koalícia sa dohodla na tom, že sa nedohodla na ničom," skonštatoval predseda strany SaS Branislav Gröhling. Tému zatiaľ odkladajú do šuflíka. Na ako dlho, netušíme. "Naďalej na pozícii predsedu národnej rady zostáva podpredseda národnej rady pán Žiga," povedal predseda vlády SR Robert Fico. "Oni mali byť tí skúsení harcovníci, ktorí vedia, ako vládnuť," skonštatoval predseda strany PS Michal Šimečka. "Päť mesiacov na zvolenie jedného šéfa slovenského parlamentu je skutočne veľmi veľa a je to určite dôkaz toho, že konflikty vo vnútri vládnej koalície sú naozaj veľmi vážne," uviedol politológ Radoslav Štefančík.

"Hádam si každý v tejto koalícii uvedomuje, že táto vláda nemá alternatív," dodal Šutaj Eštok. Situáciu využije opozícia. Navrhne vlastného kandidáta, podľa informácií TV JOJ skúseného poslanca KDH. V jeho zvolenie síce neveria, no v tejto chvíli má paradoxne hlasov najviac - 71. 

Situácia s obsadením postu predsedu parlamentu sa môže dostať až tak ďaleko, že buď sa stane novým predsedom šéf SNS Andrej Danko

Alebo bude parlament do konca volebného obdobia viesť naďalej podpredseda národnej rady Peter Žiga z Hlasu SD. Skonštatoval to premiér Robert Fico v diskusnej relácii Rádia Slovensko Sobotné dialógy. Fico na tento post podporuje Andreja Danka, no k voľbe v parlamente nedôjde, kým v koalícii nebude stopercentná dohoda, že sa predsedu podarí zvoliť. Premiér potvrdil, že nový šéf parlamentu sa na septembrovej schôdzi voliť nebude.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy