Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Súdny spor Naď vs. Blaha: 100-tisícová žaloba za výrok o vlastizrade
Zdielať na

Súdny spor Naď vs. Blaha: 100-tisícová žaloba za výrok o vlastizrade

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / 100-tisíc eur a verejné ospravedlnenie k tomu. To žiada od Ľuboša Blahu šéf Demokratov Jaroslav Naď. Dôvodom je výrok, že podpisom obrannej dohody o spolupráci so Spojenými štátmi spáchal bývalý minister obrany- vlastizradu. Exminister na europoslanca podal civilnú žalobu a dnes sa obaja politici už druhý raz stretli kvôli sporu o ochranu osobnosti na súde. Zazneli záverečné reči, no verdikt napriek očakávaniu nepadol.

Obaja aktéri prišli pripravení na záverečnú reč a tiež s nádejou, že dá sudca za týmto kolom sporu bodku

Jaroslav Naď sa vo svojej reči opieral o viacero súdnych rozhodnutí z minulosti. Medzi nimi aj verdikt, ktorý prikázal Igorovi Matovičovi ospravedlniť sa práve Ľubošovi Blahovi za výrok, že citujeme "mydlil barana".

"Keď o niekom poviete, že je zoofil alebo ho urážate iným týmto spôsobom, čo to má spoločné s politikou?" vyjadril sa poslanec EP Ľuboš Blaha. Obhajoba argumentovala, že v tomto prípade nejde o právny, ale politický spor, a nie o skutkové tvrdenie ale hodnotiaci úsudok. Z Jaroslava Naďa vraj hovorí frustrácia z klesajúcej politickej popularity a volebných neúspechov.

"Tu sme kvôli spravodlivosti, ja proste nemôžem nechať, aby moja rodina a moje meno bolo poškodené," povedal bývalý minister obrany Jaroslav Naď. "Keď o niekom poviem, že je vlastizradca alebo americký agent, tak je to expresívna kritika, ale vždy politická kritika," pokračoval Blaha. Slovami o spáchaní vlastizrady počastoval vtedajšieho ministra obrany Ľuboš Blahu uprostred prijímania zmluvy o obrannej spolupráci s USA. Na súde aj dnes obhajoba vyhlásila, že sme vďaka nej vojenskou kolóniou.

Napriek tomu na nej súčasná vláda po takmer roku nezmenila ani čiarku

"Oni to reálne nastavili tak, že pokiaľ americká strana nebude súhlasiť, tak sa to nedá vypovedať ani zmeniť," vysvetlil Blaha. Naď sa ale bráni, "samotný pán Kaliňák povedal, že tá zmluva je v poriadku. Ani Američania nedostali žiadny návrh na túto zmenu." Tento spor je konfliktom medzi dvojicou práv. Právom na ochranu osobnosti na jednej strane a právom na slobodu prejavu na strane druhej, ku ktorému z týchto práv sa sudca prikloní sme sa nedozvedeli. Súd odročil termín na 4. októbra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy