Skoro jasno
12°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Poslanci sa vracajú do parlamentu. Meno predsedu ale stále nie je známe
Zdielať na

Poslanci sa vracajú do parlamentu. Meno predsedu ale stále nie je známe

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci sa po lete v utorok (10.9.) stretnú v parlamente. Na mene jeho predsedu však stále koalícia nenašla zhodu. V ústrety jej prichádza opozícia so svojim kandidátom. Okrem toho sú v pláne odvolávania ministrov Suska a Šimkovičovej a podpredsedu parlamentu Šimečku. A práve pri odvolávaní opozičného lídra koaličný Hlas nechce prezradiť ako zahlasuje.

Na schôdzi bude bohatý program

"Budú prebiehať jednotlivé body, vrátane pravdepodobne odvolávania pani ministerky Šimkovičovej a mňa. Ja som pripravený, mám pripravenú argumentáciu. Považujem ten dôvod využitia zákonného oprávnenia za absurdný a smiešny," povedal Minister spravodlivosti SR Boris Susko. "Ako začína byť chaos v krajine, tak ten chaos je aj v národnej rade. Ten program bude opäť menený, budú sťahované zákony, budú zákony pridávané," opísal predseda strany SaS Branislav Gröhling.

​Hlas mlčí, ako bude hlasovať pri odvolaní Šimečku

Úplná istota koalície ale nepanuje v súvislosti s mimoriadnou schôdzou na odvolanie Michala Šimečku z postu podpredsedu parlamentu. Koaličný Hlas totiž mlčí, ako bude hlasovať a ich podpora Smeru tak zatiaľ nie je istá. "Podľa mojich informácií, čo ja mám, tak by mali otvorenie tejto schôdze podporiť. Ale nemáme žiadne záväzné stanovisko so strany Hlasu, akým spôsobom sa zachovajú k hlasovaniu," povedal Susko.

Odvolanie Šimečku je narušenie všetkých pravidiel, tvrdí Gröhling

"My sme na sto percent jednotní. A ak sa dovtedy pán Šimečka nevzdá, tak schôdzu otvoríme. Ak nepochopí ani počas tej celej rozpravy, tak budeme samozrejme konať," vyhlásil predseda strany Hlas a Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok. "Domnievam sa, že Hlas využíva tento priestor na dobrý politický obchod. A dozvieme sa," povedala poslankyňa NR SR Mária Kolíková (SaS). "Odvolanie pána Šimečku bude narušenie absolútne všetkých pravidiel, ktoré sa doteraz držali v národnej rade," vyjadril sa Gröhling. "Jednoznačne je to prekročenie čiary. Je to len potvrdením toho, že táto koalícia nemá žiadnu mieru," pridala sa Kolíková.

"Opozícia má možnosť hneď si tam na druhý deň zvoliť nového podpredsedu," uviedol Šutaj Eštok. A kým odvolávanie Michala Šimečku by malo byť už vo štvrtok (12.9.), voľba predsedu parlamentu sa minimálne tento mesiac odkladá. V kontre sú ambície Andreja Danka a požiadavka Hlasu, aby sa dodržala koaličná zmluva. Podľa premiéra je možné aj to, že na tomto poste zostane Peter Žiga. "Keď nebude dohoda, tak ostane ďalšie tri roky a bude za tú pozíciu niesť zodpovednosť strana Hlas-SD," priblížil Šutaj Eštok.

Kandidátom opozície by mohol byť poslanec za KDH František Mikloško.

​So svojim kandidátom prichádza aj opozícia. "Ja si tam viem predstaviť pána Mikloška z KDH. Je to naozaj človek, ktorý má históriu, hodnoty, ktorý vie reprezentovať národnú radu," vyjadril sa Gröhling. Na to je však nutná úplná jednota opozície, čo je 71 hlasov a chýbalo by im už len 5 koaličných hlasov a ich kandidát by prešiel. "Toto je seriózna debata a nie nejaké rozprávky, s ktorými tu opozícia prichádza. To je science fiction," ukončil Šutaj Eštok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy