Skoro jasno
17°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Som ten, kto vás porazí, odkázal Šimečka Ficovi. Aká bude jeho budúcnosť v parlamente?
Zdielať na

Som ten, kto vás porazí, odkázal Šimečka Ficovi. Aká bude jeho budúcnosť v parlamente?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V pléne Národnej rady (NR) SR sa vo štvrtok 12. 9. ráno začala mimoriadna schôdza k návrhu na odvolanie Michala Šimečku (PS) z postu podpredsedu parlamentu. Iniciovali ju koaliční poslanci za Smer-SD a SNS.

O návrhu bude parlament rokovať až do úplného skončenia diskusie, teda v prípade potreby aj po 19.00 h. Hlasovať o návrhu bude na najbližšom hlasovaní aktuálnej riadnej 19. schôdze NR SR.

Pozrite si ako reagoval Michal Šimečka v NR SR na svoje odvolanie:

Dôvody odvolávania

Návrh na odvolanie Šimečku podali 5. septembra poslanci za koaličný Smer-SD a SNS. Odvolať ho chcú pre podozrenia z čerpania štátnych dotácií osobami, ktoré sú mu blízke, i podozrenia z manipulácie pri prideľovaní dotácií.

Vyčítali mu tiež organizáciu protestov proti vedeniu rezortov kultúry a spravodlivosti, v ktorých podľa nich Šimečkova rodina stráca finančné zázemie.

Pomsta za opozičnú prácu

Šimečka vníma návrh na jeho odvolanie ako pomstu za dobrú opozičnú prácu. Kritiku odmietol. Tvrdí, že na jeho odvolanie tlačí premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý útokmi na neho a jeho rodinu odvádza pozornosť od skutočných problémov Slovenska. Upozornil, že všetky nadácie a občianske združenia, ktoré Fico a koalícia spomínajú, čerpali dotácie dávno predtým, ako vstúpil do politiky.

Až 50 rečníkov

K diskusii k odvolávaniu Michala Šimečku z postu podpredsedu parlamentu sa písomne prihlásilo 50 rečníkov, z toho šesť za klub.

Podľa Gašpara Šimečka nemôže vykonávať svoj post zodpovedne, nezávisle, nestranne a v súlade s najvyššími etickými a právnymi štandardmi

Uviedol to poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD), ktorý predstavil odôvodnenie návrhu na odvolanie Šimečku v pléne NR SR. "Táto funkcia vyžaduje od verejného činiteľa nielen odborné schopnosti, ale aj vysokú mieru integrity a oddanosti verejnému záujmu, čo v prípade podpredsedu NR SR Michala Šimečku je vážne spochybnené vzhľadom na množstvo skutočností, ktoré sú v súčasnej dobe predmetom verejnej a mediálnej diskusie," priblížili koaliční poslanci v návrhu.

Čerpanie dotácií

Gašpar poukázal na prijímanie štátnych dotácii blízkymi osobami Šimečku v rokoch 2020 až 2024. Dotáciu vo výške 676 077 eur dostala podľa poslanca Nadácia Milana Šimečku. V správnej rade nadácie pôsobí Šimečkov strýko Peter Šimečka.

Gašpar pokračoval, že v občianskom združení (OZ) Projekt Fórum, kde je jediným štatutárnym orgánom Marta Šimečková, získalo prostredníctvom štátnych dotácií 314 917 eur. Šimečkova partnerka Soňa Ferienčíková je zase jediným štatutárnym orgánom OZ BOD.Y. Združenie získalo cez štátne dotácie 190 007 eur, tvrdí koaličný poslanec.

"Finančné príspevky získali subjekty v čase, keď mal Michal Šimečka ako predseda politickej strany Progresívne Slovensko priamy vplyv na rozhodovacie procesy pri prideľovaní konkrétnych štátnych dotácií," skonštatovali koaliční poslanci v návrhu na odvolanie.

Pre podozrenia z nezákonného postupu a ovplyvňovania procesu prideľovania štátnych dotácií vykonalo ministerstvo spravodlivosti audit prideľovania dotácií mimovládnym organizáciám. Zo zverejnených čiastkových informácií je podľa koaličných poslancov zrejmé, že poskytovanie dotácií bolo nastavené netransparentne a do procesov posudzovania bolo subjektívne zasahované.

Pokukázal aj na opozičné protesty

Tvrdí, že Šimečka zneužil právo občanov zhromažďovať sa na ochranu financovania svojej rodiny. Protestujúcich podľa neho zámerne neinformoval, že z ministerstva spravodlivosti a kultúry jeho rodina získala viac ako milión eur.

Šimečkovi zároveň vyčítajú aj jeho vyjadrenia na protestoch. "Často používa jazyk, ktorý zhoršuje konflikty a prispieva k polarizácii verejnej diskusie. Takéto správanie je v priamom rozpore s úlohami verejného činiteľa, ktorý by mal prispievať k posilňovaniu dôvery verejnosti v štátne inštitúcie a k podpore spoločenskej súdržnosti," uviedli poslanci v návrhu.

Rozhodnutie o odvolaní Šimečku z funkcie podpredsedu parlamentu by bolo podľa nich silným signálom, že parlament je odhodlaný dodržiavať najvyššie etické normy a princípy právneho štátu.

Šimečka dôvody odvolávania odmieta

"Ja sa vám, koalícia a premiér, čudujem, že s týmto vôbec prichádzate, lebo škodíte sami sebe. Všetkým voličom, aj vašim, ukazujete, že kašlete na ich problémy. Tie sú vám ukradnuté. Riešite iba osobnú pomstu. Venujete sa politikárčeniu, keď nám pomaly krajina padá na hlavu," poznamenal.

Za iniciátora jeho odvolávania označil premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Šimečka zopakoval, že na mimoriadnej schôdzi chcú opoziční poslanci poukázať na aktuálne problémy. On sám hovoril o rozpadávaní štátu. "Po 4600 dňoch, čo je strana Smer-SD a premiér pri moci, má Slovensko štvrtú najnižšiu životnú úroveň z celej Európskej únie," podotkol.

Poukázal na to, že takmer milión ľudí v SR je ohrozených chudobou. "Namiesto toho tu budeme strácať čas debatou o nejakých grantoch, výzvach a mojej rodine," dodal.

Odsúdil útoky na jeho rodinu v súvislosti s čerpaním dotácií. Ich prácu vyzdvihol. Poukázal na to, že všetky spomínané nadácie či občianske združenia čerpali dotácie dávno predtým, ako vstúpil do politiky. "Väčšina grantov sa udelila v čase, keď vládol Smer-SD," skonštatoval.

Namietal aj tvrdenia o podozrení z manipulácie pri prideľovaní dotácií. "Aj ten váš audit konštatuje, že nedošlo k žiadnemu konfliktu záujmov," odkázal koalícii.

Označil sa za vždy férového podpredsedu parlamentu

"Nikdy som nevyužíval funkciu predsedajúceho, aby som škodil koalícii alebo pomáhal opozícii," podotkol. Deklaroval, že v politickej opozičnej práci bude pokračovať bez ohľadu na výsledok jeho odvolávania. Má podľa vlastných slov ambíciu poraziť v ďalších parlamentných voľbách Smer-SD. "Pán premiér, som ten, ktorý vás vo voľbách porazí," uzavrel.

Poslancov čaká dlhé noćné rokovanie. Samotného hlasovania by sme sa mali dočkať pravdepodobne na budúci týždeň v utorok 17. 9.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy