Jasno
17°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
PS v pléne odprezentovalo zoznam: Kto z vládnych politikov bral peniaze od štátu?
Zdielať na

PS v pléne odprezentovalo zoznam: Kto z vládnych politikov bral peniaze od štátu?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Čerpám, čerpáš, čerpáme. Návrhom na odvolanie Michala Šimečku si vládna koalícia uplietla bič tak aj trochu na seba. Progresívci totiž v pléne parlamentu odprezentovali zoznam, kto všetko spomedzi vládnych politikov a ich rodín žiadal a zobral peniaze od štátu. No a medzi poslancami to začalo vrieť.

​Zoznam pripravil Šimečkov spolustraník Dubéci

Pandorinu skrinku plnú vysvetľovačiek, kto a za čo inkasoval verejné financie, otvoril počas rokovania o odvolávaní Michala Šimečku Martin Dubéci. Jeho straníckemu predsedovi totiž dávajú za vinu priklepnutie štátnych dotácii strýkovi, družke a matke opierajúc sa pritom o dosiaľ neukončený a nezverejnený audit ministerstva spravodlivosti. Šimečkov spolustraník preto ako odvetu nazrel do centrálneho registra zmlúv a spísal, kto všetko na opačnej vládnej strane spolu s blízkymi zarábal na dotáciách a zákazkách od štátu."Chceli sme tým demonštrovať to, že by sme boli radi, keby koalícia merala rovnakým metrom. V žiadnom prípade nešlo o to povedať, že všetci sú zlodeji," uviedol poslanec NR SR Martin Dubéci (PS).  V počte transakcií v rebríčku spísanom progresívcami kraľuje predseda mediálneho výboru za SNS. Meno Romana Michelka ako konateľa vydavateľstva figuruje v registri zmlúv so štátom dovedna 376-krát.

Dubéci hovorí o takmer 50 miliónoch eur

​V celkovom objeme peňazí je zas na čele rebríčka s veľkým odstupom Dušan Muňko. Progresívci vyčíslili, že firmy poslanca Smeru a jeho rodiny, ktorý je známy tým, že súčasnému premiérovi po odchode z Bonaparte prenajímal a neskôr aj predal jeho súčasný byt, zinkasovali spolu od štátu viac než 26 a pol milióna eur. "Tých zmlúv pána Muňka bolo toľko, že mi to ani spinkovačka nevedela zospinkovať," povedal Dubéci. Dubéci hovorí o celkovo takmer 50 miliónoch eur, ktoré mali na účty jeho politických oponentov a ich blízkych v priebehu rokov od štátu pristáť. Terčom prejavu poslanca sa stalo 22 často aj fyzicky prítomných politikov. 

Menoslov vyvolal silné emócie

​Menoslov vyvolal silné emócie, ktoré si potom medzi sebou poslanci vymieňali a to či už priamo v sále, ale aj mimo nej."Mal som blízku konverzáciu s pánom Galisom. Jeho sa to dotklo, tímový hráč očividne," priblížil Dubéci. "To je fakt na smiech, čo spravil pán Dubéci. Boli poskytnuté neúplne, zámerne podsunuté informácie," vyjadril sa podpredseda NR SR Tibor Gašpar (Smer-SD). "Však niekto to dostať musí. Tak zrovna to padlo na tých Smerákov chudákov, oni to ani nechceli," povedal poslanec NR SR Alojz Hlina (SaS). "Vy ste vaším vystúpením zjednotili 79 poslancov za to, aby hlasovali za odvolanie pána Šimečku," uviedol poslanec NR SR Marián Saloň (Smer-SD).

"Určite to boli najsilnejšie emócie, ktoré som zažil voči svojej osobe za posledný rok, ale ja som z Košíc, takže som zvyknutý na všeličo," dodal Dubéci. Štátne peniaze možno mnohých poslancov spájajú, postoj k odvolávaniu Michala Šimečku ale stále nezmieriteľné rozdeľuje. Ako to s ním dopadne, uvidíme na budúci týždeň v utorok (17.9.).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy