Jasno
20°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Nová Európska komisia: Šefčovič bude riadiť obchod a hospodársku bezpečnosť EÚ
Zdielať na

Nová Európska komisia: Šefčovič bude riadiť obchod a hospodársku bezpečnosť EÚ

Google News Button Sledovať správy

ŠTRASBURG / Ursula von der Leyen oznámila zloženie novej Európskej komisie. Bude v nej 16 mužov a 11 žien. Slovenský euro-komisár Maroš Šefčovič dostal jedno z najsilnejších portfólií. Na starosti bude mať obchod a hospodársku bezpečnosť Únie. Dohliadať bude na obchody s USA, Čínou, či Indiou.

Aj Maroš Šefčovič pred novinármi priznal, že nečakal, že dostane až tak silné portfólio. "Ursula von der Leyen zverila doposiaľ najsilnejšie portfólio, s akým som začínal mandát v Európskej komisii. Ide o portfólio, ktoré je nové," opísal eurokomisár Maroš Šefčovič. "Maroš Šefčovič. S radosťou oznamujem, že mu dávam dve portfóliá," povedala šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyen.

Na starosti bude mať okrem obchodu a hospodárskej bezpečnosti únie aj medziinštitucionálne vzťahy a transparentnosť. V novej komisii stále nebude rovnomerné zastúpenie žien a mužov, členské krajiny ich totiž nenavrhli. "Bol nedostatok ženských kandidátok na obsadenie jednotlivých postov," informoval europoslanec Michal Wiezik (PS, RE). Slovenský eurokomisár sa bude musieť popasovať aj s novinkami, ktoré europoslanci zaviedli. "Aby každá nová európska legislatíva musela prejsť testom konkurencieschopnosti," povedala europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP).

"Manažovanie obchodných vzťahov s najväčšími obchodnými partnermi, ako sú Spojené štáty americké, Čína, Latinská Amerika a India," dodal Šefčovič. Všetkých navrhnutých eurokomisárov ešte čaká vypočúvanie vo výboroch. Hovoríme o takzvanom grilovaní. "Ja sa teším na vypočutia, ktoré budú v Európskom parlamente, kde si naozaj komisárov plánujú všetci podať," povedala europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (SMER-SD).

"Predtým, než im dovolíme, ak im dovolíme, zaujať svoje miesta," vyjadril sa podpredseda Európskeho parlamentu Martin Hojsík (PS, RE). Pokiaľ by na grilovaní pohoreli, komisármi sa nestanú a členská krajina musí navrhnúť iného. Nová komisia by takto mala začať fungovať od decembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy