Jasno
24°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Slovenskí europoslanci majú rozdielne názory v otázke prísnejšej regulácie online obsahu
Zdielať na

Slovenskí europoslanci majú rozdielne názory v otázke prísnejšej regulácie online obsahu

Google News Button Sledovať správy

ŠTRASBURG / Poslanci europarlamentu v Štrasburgu diskutovali s Európskou komisiou o ochrane demokracie a slobody v online priestore v súvislosti s Nariadením o digitálnych službách. Zatiaľ čo slovenskí europoslanci Veronika Cifrová Ostrihoňová (Obnovme Európu/ Progresívne Slovensko) a Branislav Ondruš (nezaradený/ Hlas-SD) tento právny predpis vítajú a sú za prijatie ďalších opatrení, poslanec Milan Mazurek (nezaradený/ Republika) s tým zásadne nesúhlasí, informuje spravodajca TASR.

Cifrová Ostrihoňová vníma potrebu tohto nariadenia účinného od februára 2024 a jednoznačne podporuje prijatie ďalších opatrení, ktoré sú v záujme bezpečnejšieho online priestoru. "Užívatelia sociálnych sietí aktuálne ťahajú za kratší koniec, pretože sú to práve veľké online platformy, ktoré určujú pravidlá a algoritmy," povedala pre TASR. Myslí si, že je to práve Európska únia, ktorá má dostatočnú silu na to, aby sa dokázala užívateľov účinne zastať a priniesť do tohto vzťahu rovnováhu.

DSA ako užitočnú reguláciu niektorých negatívnych dosahov liberálneho fungovania platforiem vníma aj Branislav Ondruš. "Žiadna korporácia nesmie mať možnosť profitovať na úkor bežných ľudí či celej spoločnosti. Ak takúto možnosť identifikujeme, treba ju minimalizovať alebo úplne odstrániť. Vždy budem podporovať nové opatrenia, ktoré chránia používateľov, poskytujú rovnaké podmienky pre všetkých na trhu a predovšetkým regulujú negatívne vplyvy technologických gigantov," spresnil.

Veľké spoločnosti musia byť podľa neho zodpovedné za obsah, ktorý zverejňujú alebo sprostredkovávajú, a nesmú mať príležitosti na zneužívanie dominantnej pozície na trhu, dodal Ondruš. DSA tiež podľa jeho slov otvára priestor pre malé a stredné podniky, ktoré budú mať lepší prístup k digitálnym trhom a férovejšiu súťaž.

Naopak, slovenský europoslanec Milan Mazurek zásadne odmieta návrhy, ktoré podľa jeho slov poskytnú Európskej komisií ďalšie kompetencie na cenzúru obsahu sociálnych sietí. Myslí si, že Európska komisia reguláciou skôr obmedzuje slobodu slova v online priestore. "Jediné, čo Európska únia potrebuje, je legislatívny akt, ktorý umožní chrániť slobodu slova pre všetkých obyvateľov bez ohľadu na ich politické názory a preferencie na týchto globálnych sociálnych sieťach," uviedol.

Na zhodnotenie samotnej úniovej legislatívy a jej kontroly dodržiavania zo strany Európskej komisie je podľa Ondruša a Cifrovej Ostrihoňovej ešte priskoro. Podľa slovenskej europoslankyne je DSA prelomovým nariadením, ktoré sa pripravovalo dlho a nejaký čas potrvá, kým ho bude možné komplexne zhodnotiť. "Prvé správy však ukazujú sľubné trendy v prospech užívateľov internetu," tvrdí Cifrová Ostrihoňová.

Mazurek kritizuje podľa neho nesprávne prebratie nariadenia do slovenskej legislatívy. Nepáčia sa mu udelené právomoci pre regulačný úrad (Rada pre mediálne služby), ktoré mu podľa neho umožňujú "ľubovoľne cenzurovať obsah na sociálnych sieťach". Dodal, že v tomto smere nezaznamenal nijakú výhradu EK.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy