Jasno
24°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Vláda schválila balík opatrení na konsolidáciu verejných financií
Zdielať na

Vláda schválila balík opatrení na konsolidáciu verejných financií

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Väčšinu opatrení na ozdravenie verejných financií v budúcom roku zaradila vláda do jedného legislatívneho balíka. Návrh zákona, ktorým sa novelizujú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií, schválila v stredu 18. septembra s pripomienkami. Rovnako s pripomienkami schválila aj návrh zákona o dani z finančných transakcií. Obidve právne normy navrhla parlamentu prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Samotné materiály zatiaľ zverejnené nie sú. O pripomienkach k nim, ktoré môžu pôvodný návrh výrazne upraviť, má po rokovaní vlády informovať minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Ako v utorok 17. septembra informoval premiér a predseda najsilnejšej vládnej strany Smer-SD Robert Fico, koalícia sa dohodla na balíku opatrení, ktoré majú zabezpečiť konsolidáciu verejných financií na úrovni 2,6 až 2,7 miliardy eur. Vďaka tomu má deficit budúci rok klesnúť na 4,7 % HDP. Súčasťou konsolidácie je zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na 23 % a zároveň pokles jej zníženej sadzby na 5 %, ale aj zavedenie dane z finančných transakcií pre firmy či zvýšenie firemnej dane od určitej výšky príjmu.

Rozhovor s Martinom Šustrom z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť pre JOJ 24 s o konsolidačnom balíčku si môžete pozrieť tu:

"Som prvý, ktorý si želá čo najviac vzdelanú spoločnosť"

Minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) odmieta negatívnu kampaň voči svojej osobe v súvislosti so zvýšením DPH na knihy. Po rokovaní vlády upozornil, že jeho slová z utorkovej (17. 9.) tlačovej konferencie o konsolidačných opatreniach boli účelovo dezinterpretované.

"Povedal som, že podľa analýzy sa ukazuje, že vyššie príjmové skupiny vynakladajú viac peňazí na knihy. Nikdy som nepovedal, že ľudia s nižšími príjmami nepotrebujú mať knihy," zdôraznil. Ohradil sa voči komentárom, že mu nezáleží na vzdelaní. "Som prvý, kto by chcel čo najmenšiu daňovú záťaž na knihy, som prvý, ktorý si želá čo najviac vzdelanú spoločnosť," vyhlásil. Poukázal pritom na to, že pri učebniciach sa DPH znížilo z desiatich na päť percent.

Prioritou je najmenší zásah na nízkopríjmové skupiny

Vysvetlil, že pri konsolidačných opatreniach bolo prioritou dosiahnuť čo najmenší negatívny zásah na nízkopríjmové skupiny. "Tu sa včera pomaly vytváral obraz, že človek, ktorý sa zaoberá tým, ako uživiť rodinu, má najväčší problém, že si nemôže zájsť do kaviarne na 'latečko' a prečítať si knihu. Nie, toto nie je problém. Ľudia riešia ceny potravín, liekov, elektriny... Tam všade DPH poklesla," pripomenul.

Odmieta, aby opatrenia kritizovali tí, ktorí mali na starosti verejné financie v predchádzajúcich vládach. "Postarali sa o to, že sme zdedili najhoršie verejné financie v celej Európskej únii, rozhadzovali peniaze a spôsobili turbozadlžovanie," skonštatoval. "My musíme ten ich účet, ktorý tu zanechali, splácať. Preto musíme ísť do týchto opatrení," dodal.

Vláda sa dohodla na vyššej podpore gastrosektora cez nižšiu DPH

Vláda na stredajšom rokovaní upravila balík opatrení na konsolidáciu verejných financií, aby viac podporila gastro sektor cez nižšiu daň z pridanej hodnoty (DPH). Táto podpora bude stáť dodatočných 110 miliónov eur, ktoré sa získajú cez vyššiu daň z finančných transakcií a daň z príjmu právnických osôb. Po rokovaní vlády o tom informoval minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

"Dohodli sme sa na tom, že chceme viac podporiť gastro. Hovorili sme o tom, že ubytovanie by malo mať DPH na úrovni 5 %. Tam sa vraciame na 23 %. Ale podporíme gastro. Jedlo v reštauráciách, ktoré doteraz bolo nastavené v konsolidácii na úrovni 23 %, tak chceme znížiť na 5 %," priblížil Kamenický.

Na nealkoholické nápoje v gastro sektore by sa mala uplatňovať rovnaká DPH ako pri nákupe v obchode, a to na zníženej úrovni 19 %. Alkoholické nápoje v reštauráciách aj obchodoch budú zaradené v základnej sadzbe DPH 23 %. "Tento balík predstavuje výpadok okolo 110 miliónov eur. Tak ako som avizoval, celková konsolidácia bude na úrovni 2,7 miliardy eur a toto musíme dodržať, aby sme dodržali aj deficity a pravidlá, ktoré máme stanovené Európskou komisiou," zdôraznil Kamenický.

Výpadok sa podľa ministra nahradí z dvoch zdrojov. Zvýšenie parametrov dane z finančných transakcií má priniesť dodatočných 80 miliónov eur. Kým pôvodný návrh jej sadzby bol na úrovni 0,35 %, po novom bude 0,40 %. Maximálny limit tejto dane sa tiež zvýši, a to z 30 eur na 40 eur. Zvýši sa aj zdanenie výberov v hotovosti, a to z 0,7 % na 0,8 %. Ďalších 30 miliónov eur sa má získať rozšírením okruhu firiem, ktoré budú zdanené vyššou 22 % daňou z príjmu právnických osôb. Pôvodne sa mala vzťahovať na podniky, ktoré majú zdaniteľný príjem nad 5 miliónov eur, po novom to bude už od od jedného milióna eur.

Celú tlačovú besedu ministra financií Ladislava Kamenického po rokovaní vlády si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy