Skoro jasno
14°
Bratislava
Vladislav
25.9.2024
Harrisová má podľa najnovších prieskumov náskok pred Trumpom
Zdielať na

Harrisová má podľa najnovších prieskumov náskok pred Trumpom

Zdroj: TASR

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON / Americká viceprezidentka a nominantka demokratov na post prezidenta Kamala Harrisová vedie v najnovších celonárodných predvolebných prieskumoch pred svojim republikánskym rivalom bývalým prezidentom Donaldom Trumpom. Jeden z prieskumov pritom naznačuje tesný súboj. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Podľa prieskumu agentúry SSRS pre televíziu CNN podporilo Harrisovú šesť týždňov pred voľbami 48 percent ľudí a Trumpa 47 percent. To naznačuje, že pôjde o tesný súboj o Biely dom. Prieskum bol vykonaný medzi 19. a 22. septembrom na vzorke 2074 registrovaných voličov. Jeho štatistická odchýlka je tri percentuálne body. V prieskume agentúry Ipsos zhotoveného pre Reuters získala Harrisová náskok o šesť percentuálnych bodov. V prieskume ju podporilo 46,6 percenta respondentov a Trumpa 40,5 percenta.

​Harrisová v ňom získala trochu vyšší náskok ako v predchádzajúcom prieskumu Ipsosu pre Reuters z 12. septembra. Vtedy pred Trumpom viedla o päť percentuálnych bodov. Najnovší prieskum Ipsosu trval tri dni a skončil sa v pondelok. Zúčastnilo sa ho cez internet 1029 dospelých ľudí vrátane 871 registrovaných voličov. Jeho štatistická odchýlka je okolo štyroch percent. Podobné celonárodné prieskumy sú dôležitým pohľadom na postoj voličov. Víťaza novembrových volieb určí Zbor voliteľov podľa výsledkov v jednotlivých amerických štátov.

​Rozhodujúce budú zrejme výsledky v siedmich štátoch (tzv. swing states), ktoré nie sú voličsky vyhranené, konštatuje agentúra Reuters. Sú to Pensylvánia, Georgia, Severná Karolína, Michigan, Arizona, Nevada a Wisconsin. Trump vedie v troch – v Arizone, Georgii a Severnej Karolíne, vyplýva to z najnovšieho prieskumu denníka The New York Times a inštitútu pri univerzite Siena College.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy